BEHANDLINGSFILOSOFI

Tryghed gennem forståelse.

Denne sætning er omdrejningspunkt for vores praksis, hvor vi tager udgangspunkt i nyeste smerteforskning, som har slået fast at almindelige, ufarlige smerter i kroppen (non-maligne muskuloskeletale smerter) kan behandles, også de længerevarende almindeligvis omrtalt som kroniske smerter.

Der er i dag så mange forskellige meninger om hvordan man skal behandles, at det kan være svært som klient at finde hoved og hale i alle de tilbud man modtager. Hos os er det vigtigt at der er videnskabelig belæg/grundlag/forklaring bag de behandlingstilbud vi yder. Vi holder os derfor løbende opdateret i forhold til den nyeste forskning.

Klientcentreret behandling

Hos os er det altid klienten der er i centrum.

Som klient spiller du en central rolle i behandlingen og din input bruges til at skabe den bedst mulige behandlingsstrategi som er skræddersyet til dig og din hverdag… For at øge chancerne for hurtige og langvarige resultater er det vigtigt, at du som klient og samarbejdspartner har en grundig forståelse i hvorfor vi vælger den behandling vi vælger. Du skal altså forstå og være med til at vælge hvilke områder vi sætter ind på, eksempelvis træning, manuel behandling eller smerteundervisning. Denne forståelse og de redskaber du får sammen med os hjælper dig til at du aktivt selv er med til at skabe forandringen i din dagligdag. Hvis du vælger et samarbejde med os er der fokus på at behandlingen fortsætter også når du ikke er sammen med os. Det giver for os ingen mening at en time sammen med os ud af ugens 168 timer er det eneste der er afgørende for om du trives og får det bedre.

Smerter er komplekse

De fleste smerter går heldigvis i sig selv og vi kan hjælpe dig til at komme hurtigt tilbage på benene hvis du har været ude for en skade. De længerevarende smerter som ikke har en åbenlys baggrund og som kan være hæmmende for at leve det liv man ønsker ved vi i dag har en kompleks baggrund. Vi er gået fra at se mennesket som en bil der skal have skiftet reservedele til
et økosystem som skal være i balance. Smerter omfavner altså hele mennesket og der er mange forskellige faktorer der kan bidrage til at man har smerter også selvom man ikke nødvendigvis har en skade.

I et økosystem er der rigtig mange faktorer der er med til at afgøre om der er balance i systemet på samme måde kan man sige at vi som mennesker fungerer. Et simpelt eksempel på dette kunne være at prøve ikke at sove bare en enkelt nat. Hvordan fungerer du dagen efter? De fleste vil have nemmere til gråd, frustrationg og vrede. Ting som normalt ikke ville gøre ondt kan pludselig være ubehagelig eller gøre ondt!

Det er faktisk gode nyheder at smerter ikke er simple for det giver os i praksis mange muligheder for at forbedre funktionsniveau, livskvalitet og smerteniveau. Der er mange andre muligheder end piller og operation og dette er noget vi i vores behandling fokuserer på.

Smerter skal ikke kun håndteres – de skal behandles!

Moderne smertevidenskab beskriver hjernens og nervesystemets afgørende rolle i de smerter vi oplever og hvordan der kan gå koks i det system som er designet til at beskytte os. Systemet kan til tider blive så følsomt at normale dagligdagsfunktioner som ikke burde gøre ondt kan udløse kraftige smerter. I en sådan situation vil man være meget begrænset i hvilke muligheder man har for at leve et normalt liv og man kæmper sit bedste for at overleve så godt som muligt.

Tidligere har behandling været fokuseret på at håndtere disse smerter således man kan trives så godt som muligt i sin dagligdag og der har været lagt stor vægt på medicinsk behandling. Men den nyeste viden giver håb til den femtedel af Danmarks befolkning som lever med længerevarende smerter. Gennem en øget forståelse af hjernen, kroppen og psyken har man opdaget at man kan få balance i økosystemet igen.

Smerter kan behandles!

Den gamle forståelse af smerter var baseret på årsag og effekt. Eksempelvis at havde man slidgigt i knæet, var dette den eneste årsag til de smerter man eventuelt oplevede. Gennem forskning gør hele tiden nye fremskridt, og vi ved nu at denne forklaringsmodel ikke længere er hele sandheden.

Vi tager udgangspunkt i den moderne forklaringsmodel af smerte hvor man i dag ved at smerter er komplekse og omfavner hele mennesket. Gode eksempler på dette er eksempelvis stress og manglende søvn som kan påvirke os og gøre os mere følsomme eller frustrede.
Den gamle forklaringsmodel (årsag-effekt) forklarede vores krop som en bil der f.eks. har slidte dæk og derfor skal have dem skiftet. På samme måde mente man at kroppens strukturer kunne blive slidt og skulle skiftes (eksempelvis udskiftning af knæet).
Det nye forklaringmodel anser ikke vores krop som en bil, men som et økosystem, hvor vi kan opleve smerte, når systemet er i ubalance. Oplever vi skade, stress, søvnløshed, negative tanker, osv. kan det påvirke balancen i økosystemet og det er nu vores opgave at sætte ind dér hvor det er nødvendigt, for at genvinde balance.

Det er heldigt det er således, for tænk bare hvis kroppens strukturer definerede hvordan vi skulle have det. Det er positivt at vide, at aldersrelaterede forandringer i kroppens væv, ikke nødvendigvis skal bestemme hvordan vi har det. Tænk hvis alle som fik en diskusprolaps måtte gå på førtidspension, eller alle som fik en skulderskade, skulle stoppe med at dyrke deres favoritsport.

Der er ikke noget som er mere frustrerende end at gå rundt på må få og prøve alverdens ting og medicin som muligvis slet ikke hjælper. Da slet ikke når noget som simpel som smerte forståelse kan hjælpe så hurtigt.
– Martin Pedersen

  • Blive selvstændig og uafhængig af din behandler

  • Opnå tryghed gennem forståelse af dine smerter

  • Få livet tilbage

“Der er ikke noget som er mere frustrerende end at gå rundt på må få og prøve alverdens ting og medicin som muligvis slet ikke hjælper. Da slet ikke når noget som simpel som smerteforståelse kan hjælpe så hurtigt” – Martin Pedersen

Book behandling