San Diego Pain Summit 2015

Jeg deltog sammen med min kollega og ven David Bonde i verdens første smertekonference for behandlere fra den 20-22. februar 2015 – San Diego Pain Summit. Denne lære- og oplevelsesrige tur vil jeg gerne dele med jer.

Pain Summit er en årlig sammenkomst af fagfolk, der arbejder med personer i forskellige former for smerte. Hensigten er, at uddele og udbrede den nyeste viden indenfor smerteviden og behandling, samt hvordan den kan anvendes i praksis – herunder fokus på behandling der fordrer aktiv deltagelse af patienten, samt formidling der understøtter patientens selvhelende proces og styrker en positiv selvopfattelse.

16344634784_f749207fac_b

Vejret var lækkert og vi blev mødt af en lyserød himmel, da vi trådte ud af flyet i San Diego lufthavn. Da vi indlogerede os på det officielle hotel for konferencen, var vi så heldige at støde ind i Lorimer Moseley, som er en af verdens førende indenfor smertevidenskab. Til trods for, at vi var temmelig starstruck af at møde et af vores forbilleder, valgte vi at præsentere os. Vi erfarede hurtigt, at han udover at være en suveræn formidler af kompleks smertevidenskab, også er utrolig imødekommende og bestemt ikke bange for at lave sjov med andre – herunder os. Efter en underholdende samtale med Lorimer, indlogerede vi os på værelset og gik tidligt i seng, så vi kunne være klar til de næste tre dage med inspirerende foredrag af dygtige behandlere og hovednavnet, Grandmaster Yoda – Lorimer Moseley.

Her kan du se foredragsholderne

Første dag startede ud med at Lorimer anerkendte de mange deltagere og dem som kom langvejsfra fik en ekstra anerkendelse, hvorefter han udpegede David og jeg og fortalte de andre, at vi kom helt fra Danmark! Han holdte herefter ca. to timers oplæg omkring måden at forstå og formidle smerteviden. Selvom jeg kender hans metoder, sad jeg fuldstændig fokuseret og opslugt grundet hans fantastiske egenskaber som formidler.

Se dette eksempel på Lorimers formidlingsteknik og tilgang til smerter.

Dagene var fyldte med inspirerende foredrag og karismatiske, passionerede behandlere, der ikke var bange for at dele ud af deres guldkorn og tilgang til behandling af smerter. Selvom der var mange forskellige behandlingstilgange der blev præsenteret, var der et gennemgående tema: ”Gør ikke skade på dine patienter!”.

De forskellige eksperter brugte eksempelvis massage, Feldenkrais, struktureret bevægelse, Yoga, meditation, manuelle teknikker, undervisning og kommunikation/formidling. Det var tydeligt for mig, hvor meget de, lige som jeg selv, gik op i korrekt og betryggende information omkring smerter og behandling. Jeg var så heldig, at have samtaler med flere af dem, hvor de gav mig inspiration til hvordan, jeg kunne forbedre min kommunikation og jeg kunne tilmed også bidrage til deres praksis.

Søndag morgen var David og jeg til en session yoga med Neil Pearson, som senere den dag skulle holde foredrag. Neil er klinisk adjunkt hos University of British Columbia og direktør / ejer af Life is Now. Det skulle vise sig, at denne session gjorde at både han og jeg fremadrettet har ændret ordlyden i to typiske spørgsmål vi stiller vores patienter under behandling.

Spørgsmålene som Neil stilte under sessionen, ligner de spørgsmål, som jeg stiller mine patienter og pointen med spørgsmålene er, at få patienten til at tænke over/reflektere over, om den øvelse/funktion de er i gang med, har nogen negative konsekvenser for dem.

Første spørgsmål: “Er du okay lige nu (i denne bevægelse)?“. Min version var tidligere ”gør du skade på dig selv?”. Formålet med dette spørgsmål er, at få mine patienter til at fokusere på de positive aspekter af bevægelse. På den måde kan patienten selv beslutte, om den aktuelle bevægelse er god eller risikabel for dem på nuværende tidspunkt. Det skal selvfølgelig understreges, at der ikke laves bevægelser der er farlige, men selv ufarlige bevægelser kan nogle gange give en øget smertetilstand.

Det andet spørgsmål Niel stilte os var: ”Kommer jeg til at betale prisen for denne aktivitet senere?”. Her lød min version: ”Er du ok senere?”. Jeg talte med Niel om nuancerne i vores spørgsmål, hvor vi analyserede på vores spørgsmål. Kan du se forskellen på spørgsmålene?

I Neils første spørgsmål er fokus på, om du er ok nu hvorimod mit var om du gør skade på dig selv. Hans spørgsmål vil umiddelbart få vores hjerner til at ”scanne” efter hvor godt vi har det, hvor mit spørgsmål kan få hjernen til at scanne efter ubehag. Når man i forvejen ikke har det alt for godt, kunne mit spørgsmål altså risikere, at komme til at fokusere på noget negativt.

Ved det andet spørgsmål fokuserer Neils spørgsmål på, om du får flere smerter senere hvilket automatisk kan få vores hjerner til at scanne vores hukommelse for minder, hvor vi har lavet fysisk aktivitet og fået flere smerter senere. Her går mit spørgsmål på, om man vil have det ok senere, hvilket kan få vores hjerner til at forestille os, hvordan vi har det fremadrettet, men med mindre fokus på negative tidligere erfaringer. Ydermere har hjernen lige besvaret det første spørgsmål, hvor svaret lægger op til, at vi også burde have det godt senere.

Det forløb sig faktisk sådan, at Neil midt under sin præsentation, hvor han fortalte om sine spørgsmål ændrede sit spørgsmål nummer to til at være “Er jeg ok senere?” da han var enig med mig i, at man kunne sætte et bedre fokus. Jeg finder det interessant, hvordan en lille ændring i ordlyd potentielt kan have stor betydning for patientens udfald. Jeg føler mig derfor beæret over at have haft indflydelse på Neils fremadrettede kommunikation til hans patienter, ligesom han havde indvirkning på min.

Alt i alt var det en fantastisk tur, med masser af inspiration og så fik jeg mødt mange af de mennesker jeg til daglig debattere smertevidenskab med over nettet i person. Men vigtigst af alt, så fik jeg taget dette billede :)

foto (1)

Hvis man selv arbejder med smerte, kan jeg varmt anbefale at tage turen til San Diego næste år, hvor Rajam Rose igen har arrangeret en konference med fantastiske talere. Se programmet her

Er du selv hæmmet af smerter i din dagligdag og ønsker du at prøve en evidensbaseret og opdateret smertebehandling? Skriv til os på info@smertevidenskab.dk.

David Bonde er fysioterapeut og ejer af David Bonde Klinikken.  Han er en god ven og kollega, som jeg har mange faglige debatter med og han udfordrer mig når jeg bliver for absolut i min tankegang. Se mere på davidbonde.dk

Simon Kirkegaard