Smertevidenskab

Patientcase: genoptræning og smerteforståelse førte til at Lene undgik operation.

Nøgleord: Diskusprolaps, slidgigt, kroniske rygsmerter, skoliose, frygt for smerter og bevægelse

For fire år siden sprang Lene sit korsbånd. Instabilitet i knæet førte til at hun gradvist mistede tilliden til, at kunne udføre bevægelser der var udfordrende for hende. Hun oplevede tiltagende smerter, og var bange for at foretage noget, der kunne risikere i at hun gjorde skade på sig selv. Frygten for at forværre tilstanden, førte til at Lene måtte stoppe med at dyrke gymnastik, og hun blev gradvist mere inaktiv.

Knæsmerterne blev med tiden en fast del af hendes hverdag. Et vrid da smerterne var værst, var hun ikke i stand til at komme omkring uden krykker. Som selvstændig frisør, med egen salon, var det en stor udfordring for hende at passe sit arbejde.

Lene blev mere og mere desperat efter en løsning, så hun takkede ja til en operation, men da operationsdatoen blev udskudt flere måneder kunne hun ikke vente længere. I denne periode blev Lene gjort opmærksom på Smertevidenskab, og hun valgte i sin desperation at indgå i et samarbejde.

Viden om smerter skabte en tryghed, der banede vejen for, at Lene kunne udfordre sine smerter og genopbygge de funktioner hun havde mistet.

Lyt med og hør hvordan Lene fik magten tilbage over smerterne, og modet til at træffe en skelsættende beslutning.

Patientcase: Vejledning og forståelse gjorde det muligt at bestige Kilimanjaro uden knæsmerter

Nøgleord: Knæsmerter, synshandicap, stresssygemelding,

Kan man bestige Kilimanjaro med knæsmerter og når man kun har 10% syn på ét øje?

Marlene var fast besluttet på, at hun skulle nå til tops, både for at prøve sine egne grænser af, men også for at bevise over for verden, at man kan hvad man vil, selvom man er svagtseende.

Kroniske knæsmerter og en sygemelding med stress, skabte en tvivl om hvorvidt dette kunne lade sig gøre for Marlene. Hun fik bevilliget vederlagsfri fysioterapi gennem 2 år, der ikke medførte nogle forandringer i hendes knæsmerter, hvorfor hun begyndte at acceptere at smerterne måske ikke kunne forsvinde.

Smerterne blev så generende, at hun ikke kunne gå ned af trapperne fra sin lejlighed, uden at have ondt, så hvordan skulle hun kunne gå ned fra Kilimanjaro?

Marlene følte at hun havde brug for vejledning, så hun kunne opnå sit mål, og indgik derfor et samarbejde med Smertevidenskabs fysioterapeutstuderende Christopher Franck, der introducerede hende til en moderne smerteforståelse. Dette samarbejde førte til, at Marlene besteg Afrikas højeste bjerg, helt uden knæsmerter.

Du kan se en rørende video af Marlenes rejse her:

https://www.facebook.com/watch/?v=272585298278413

Hvis du vil i kontakt med Marlene vedrørende hendes rejse, det at være svagtseende eller hendes vej ud af kroniske smerter, så kan du kontakte hende på Facebook:

https://www.facebook.com/profile.php?id=1084520369

Patientcase: Sådan genvinder man tilliden til sine knæ og bliver ubegrænset af smerter.

Nøgleord: Knæsmerter, ny viden - nye behandlingsmuligheder,

I 2017 begyndte Anna at få knæsmerter i forbindelse med, at hun øgede sin træningsmængde. Til at starte med var hun ikke bekymret for smerterne og søgte derfor ikke smertebehandling de første 6 måneder. Efter de 6 måneder havde hun væsentligt færre smerter, og hun gav den igen gas fysisk.

Desværre var resultatet af dette flere smerter. Anna søgte derfor nu hjælp hos en fysioterapeut. Hun følte sig dog ikke hørt eller set af fysioterapeuten, som uden test eller undersøgelse antog, at Annas knæsmerter var på grund af instabilitet, og gav Anna balanceøvelser. Behandlingen havde ingen effekt, og hun begyndte at blive bekymret for sine knæ. Tanker omkring, at hendes knæ var ustabile og svage og skrøbelige, begyndte at fylde.

Smerterne varierede i intensitet, men hver gang, Anna begyndte at udfordre sig selv fysisk, steg smerteintensiteten. Hun gik til en ny fysioterapeut, som også uden undersøgelse forklarede hendes knæsmerter med svaghed. Denne gang var svagheden i balderne, som på grund af nedsat styrke ikke stabiliserede hendes knæ ordentligt.

Da Anna ikke følte sig ordentligt set og hørt i den hidtidige behandling, søgte hun efter behandling, hvor der var afsat bedre tid til samtale og undersøgelse. I sin søgen fandt hun Smertevidenskab, hvor hun indledte et online behandlingsforløb. Første session tog 3 timer, og der var synlige resultater med det samme. Bl.a. kunne hun stå og børste tænder uden smerte for første gang i lang tid. Med ny viden om smerter og nye strategier fra hendes smertebehandler fra Smertevidenskab gik der ikke lang tid før, hun igen kunne nyde smertefri bevægelse. Anna fortæller også i podcasten, hvordan hendes liv ser ud 2.5 år senere, hvor hun stadig nyder smertefri bevægelse uden begrænsninger.

 

Hovedpunkter

Online smertebehandling kan være en fleksibel og effektiv smertebehandling

  • Mange forskellige faktorer kan bidrage til smerter, og disse skal identificeres for, at behandlingen er effektiv
  • Diagnoser og forældede forklaringer på smerter er ineffektive og kan gøre skade (nocebo)

  • Kombinationen af viden om smerter og bevægelse kan give langvarig effekt

  • I moderne smertebehandling tilbyder din smertebehandler at sætte sig ind i dig og dit liv samt hvilke faktorer, der bidrager til dine kroniske smerter.

God fornøjelse

 

Patientcase: Knæsmerter i sportens verden skal ikke altid opereres

Nøgleord: Knæsmerter, cykling, sport, elitesport, operation, fedtpude i klemme, smerter er ikke kun et fysisk fænomen,

I episode 22 interviewer Simon Kirkegaard fra Smertevidenskab.dk Oscar Bluhm. Oscar er et ungt talent indenfor cykelsporten, hvis karriere i en periode blev sat på hold på grund af kroniske smerter.

Forestil dig, at du elsker en sportsgren så meget, at du dyrker den intenst hver dag og har ambitioner om at blive en af de bedste i verdenen. Forestil dig så, at smerter forhindrer dig i at udføre din sport, og der ikke er udsigt til, at smerterne forsvinder, eller at behandlingen hjælper dig. Hvad ville det gøre ved dig? Hvordan ville det påvirke din identitet og dit perspektiv på fremtiden?

Dette var virkeligheden for Oscar, som fortæller om, hvordan smerterne påvirkede ham og hans liv. Han kommer ind på mange forskellige emner, og du kan eksempelvis høre om:

  • Identitetskrise 
  • Karrierestop
  • Smerteritualer  
  • Tanker og humør 
  • Skade må være årsagen til smerter
  • Traditionel – vs. moderne smertebehandling
  • Vejen ud af smerter – der er mere til smerter end skade
  • Hvordan behandling kan fastholde én i smerter

Mange får deres sportsaktiviteter eller drømme ødelagt af smerter, men behøver det at være sådan? Traditionel smertebehandling fokuserer udelukkende på kroppen og udelader de mange andre mekanismer, der kan ligge bag smerter. Hvis behandlingen er fokuseret på faktorer, der ikke er relevante for en persons smerter, betyder det, at effekten udebliver. Dette var tilfældet for Oscar. Det var først, da Oscar hørte episode 2 af Smerteuniverset med hans cykelrytter kollega Frederik Rodenberg Madsen, at han blev nysgerrig på og åben over for, at der kunne være andre mekanismer end skade bag hans knæsmerter. Oscar opsøgte derfor smertebehandler Simon Kirkegaard fra Smertevidenskab.dk, fordi Simon havde hjulpet Frederik. Han håbede derfor, at Simon også kunne hjælpe ham. Efter én behandling, nogle sms og telefoniske opfølgninger var Oscar Bluhm tilbage i sadlen på normal vis og kunne igen træde rundt på cyklen.

God fornøjelse

Patientcase: et simpelt uheld blev til kroniske knæsmerter

Nøgleord: Knæsmerter, overbelastning, aflastning, energiforvaltning, negative tanker, identitetstab, dårligt humør, manglende tillid til kroppen

For Lis på 27 år, som gæster denne episode af Smerteuniverset, udviklede en ankelforstuvning sig til kroniske knæsmerter, som gennem 3 år fyldte hendes liv med magtesløshed, ensomhed, frygt og mange fysiske begrænsninger. I dag er Lis smertefri og både løber, cykler, arbejder og træner igen.

Lis var uheldig og fik en simpel ankelforstuvning, som på uforklarlig vis udviklede sig til tiltagende knæsmerter. Dette førte til en stribe forskellige undersøgelser, 117 forklaringer på hendes smerter og en lang række forskellige behandlinger uden effekt. Det efterlod hende med en følelse af at være skrøbelig, ensom og opgivende og hun var tæt på, at smide håndklædet i ringen og acceptere at hendes smerter skulle begrænse hende fra, at leve det aktive liv hun elsker.

Gennem et behandlingssamarbejde med Smertevidenskab, fik Lis et nyt syn på smerter og hvad der bidrog til at hendes smerter ikke gik i sig selv. Hendes nye forståelse af smerter gav hende tryghed, mulighed og motivation til at ændre sin adfærd og behandlingsstrategier og dette blev begyndelsen på hendes rejse ud af smerterne samt tilbage til at kunne bevæge sig normalt igen.

I dag bekymrer Lis sig ikke længere omkring sit knæ. Hun har ingen fysiske begrænsninger og oplever sjældent smerter. Glæden ved at bevæge sig og følelsen af robusthed er genoprettet, og hun har nu tillid til sin krop og kan leve præcis som hun har lyst til.

Lis er fantastisk til at italesætte de barrierer og udfordringer som holdt hende fra at blive smertefri samt hvordan det lykkedes hende at slippe fri af sit smertefængsel.

Vi håber du vil nyde Lis’s historie og finde inspiration til din egen rejse ud af forvirring, frygt, magtesløshed og smerter.

God fornøjelse

Patientcase: Kroniske smerter og sport – Når karrieren står på spil

Nøgleord: Knæsmerter, håndbold, håndboldliggaen, Buster Juul, bruskskade, bone bruise, operation, steadman operation, sport

Dagens episode er et unikt indblik i hvordan smerter håndteres i elitesporten.

Hør Aalborg Håndbolds fløjspiller, Buster Juul fortælle sin historie om hvordan et slag på knæet i en træningskamp udvikler sig til kroniske knæsmerter, og hvordan han kæmper med uhensigtsmæssige kompensationsmønstre, det psykiske pres og bekymringer for om han vil kunne udnytte sit fulde potentiale og forfølge en udenlandskarriere.

Han får en stribe forskellige diagnoser bl. a. bone bruise og brusk skade samt utallige former for behandling, genoptræning og blodplasma-indsprøjtninger. Til sidst får han at vide, at sidste udvej er en bruskoperation, som trods fuldstændig systematisk genoptræning ingen effekt har på hans smerter og håndboldbanen synes frustrerende langt væk.

På anbefaling fra en holdkammerat tager han kontakt til Smertevidenskab, opstarter et forløb og får gennem et samarbejde med Simon Kirkegaard langt om længe hul på bylden. Han begynder at få fremgang og får tiltroen til sit knæ tilbage.

Idag er tilliden til knæet tilbage og Buster spiller igen uden begrænsninger i Primo Tours Håndboldligaen, i Champions League og drømmen om landshold og udenlandseventyr lever nu igen i  bedste velgående.