Smertevidenskab

Ofte stillede spørgsmål

Få svar på de de mest stillede spørgsmål ift. behandling hos Smertevidenskab

Om vores behandlingstilgang

Vi kan hjælpe med alle typer kroniske smerter, da der altid er flere faktorer i spil. Uanset om du har fået en specifik diagnose eller bare skal lære at leve med dine smerter, kan vi identificere de faktorer og adfærd, der påvirker dine smerter. Her er en liste over nogle af de mest almindelige diagnoser og forklaringer som vores klienter har fået på deres kroniske smerter:

– Svag kropsdel
– Forkert holdning eller dårlig holdning
– Diskusdegeneration
– Diskusprolaps
– Diskusprotusion
– Indeklemning eller impingement i skulderen
– Indeklemning eller impingement i hoften (FAI)
– Slidgigt i knæ
– Slidgigt i hofte
– Slidgigt i hvilken som helst kropsdel
– Iskiassmerter
– Modic forandringer
– Spinalstenose
– Tennis/Golfalbue
– Menisklæsion / bruskskade
– Korsbåndsskader
– Neuropati
– Skævt bækken
– Benlængdeforskel
– Rotator cuff-læsion
– Og selvfølgelig mange flere.

Nogle af disse forklaringer og diagnoser er forældede. Det betyder, at selvom de stadig bruges, så forklarer de faktisk ikke specifikt hvorfor du har ondt, fordi samme tilstand også findes hos personer uden smerter. Andre er en specifik grund til at du har ondt og ikke en faktor vi kan ændre på. Derfor vil der i smertebehandlingen fokuseres på de andre faktorer der identificeres og som kan ændres. Det giver dig en måde til både at håndtere dine smerter bedre og samtidigt få færre smerter.

Behandling hos os foregår ikke på en massagebriks, sådan én ejer vi overhovedet ikke.

Forskningen understøtter budskabet om at behandling af kroniske smerter er centreret om at skabe empowerment og mestringskompetencer hos personen. Altså øge evnen til at påvirke og håndtere sin egen smerteproblematik. Dette har i adskillige studier vist at være overlegen i forhold til passiv behandling – altså behandling hvor man ligger og modtager fx manuel terapi.

Smertemestring ER ALTSÅ BEHANDLING. Det er en almen misforståelse at kroniske smerter er noget man på simpel vis kan behandle, med langtidseffekt, gennem passive behandlingsformer hvor patienten modtager fx. manuel behandling, akupunktur, medicin eller operation. 

Kroniske smerter kan bedst forklares med at kroppens alarmsystem er blevet overbeskyttende, hvilket resulterer i at du mærker smerter selvom din krop ikke er i fare. Behandling skal ses som alle de tiltag der har til formål at gøre din krops alarmsystem mindre beskyttende igen. 

I den proces er du naturligvis den centrale person – ikke en behandler. Vores opgave er derfor at fungere som inspirator, motivator, sparringspartner og støtte. Alt dette er rigtig behandling, bare ikke på samme måde som en mekaniker, der reparerer en bil, men men i stedet fungerer vi som en kørelærer der underviser og faciliterer læringen, støtter, hjælper i svære situationer og guider dig på rette vej.

Nej, vi tror ikke på at man “bare” kan tale smerterne væk. 

Derfor vil vi gerne slå fast, at vores behandlingsforløb ikke blot består af samtale, men tager udgangspunkt i evidensbaserede metoder og teknikker, der er videnskabeligt dokumenteret effektive til at lindre smerter. Vi starter altid med en grundig undersøgelse og hører din historie, så vi kan identificere bidragsydere til dine smerter og udarbejde en behandlingsstrategi, der passer til dine individuelle behov. Gennem denne samtale og undersøgelse identificerer vi bidragsydere som vedligeholder dine smerter. 

Vi tror på, at det er vigtigt at have en åben og tillidsfuld kommunikation i behandlingssamarbejdet, hvor du føler dig hørt og forstået. Vi vil gerne lære dig, hvordan du kan bidrage aktivt til din egen smerteproces gennem smerteundervisning og ved at identificere faktorer fra dine omgivelser, der kan påvirke dine smerter. Vi kan ikke forudsige, hvilken strategi der vil være den rigtige for dig, da smerteoplevelsen er individuel, men vi er der for at støtte dig og finde den bedste tilgang til din behandling.

Det er rigtigt trist at høre, at du ikke oplevede nogen varig bedring i din jagt på at komme smerterne til livs. Vi forstår godt, at det kan føles frustrerende at have prøvet forskellige behandlingsmetoder uden succes. Men vi tror på, at det er muligt at finde en individuel tilgang, der passer til netop dig, din krop og dine behov. 

Vores tilgang til smertehåndtering er baseret på en hel-persons-tilgang, hvor vi ser på hele din livssituation og ikke kun de fysiske symptomer. Vi er passionerede omkring vores arbejde og vil gøre alt for at hjælpe dig med at opnå en bedre livskvalitet og mindske dine begrænsninger og smerte. Vi har set mange klienter, som har oplevet en betydelig bedring i deres tilstand, efter at have arbejdet sammen med os. Vi håber, at du vil give os muligheden for at hjælpe dig på din rejse mod smertefrihed. Lær mere i podcasten “Smerteuniverset“.

Udover vores 2 timers tilfredshedsgaranti, får du også en række andre fordele. Vi er opdateret med den nyeste forskning inden for smertebehandling, så du kan være sikker på, at du modtager den bedst mulige behandling. 

Dit behandlingsforløb er skræddersyet til dine behov, og du er medbestemmende og deltager aktivt. Vi vil også give dig en grundig forståelse af smerters kompleksitet, så du kan erhverve dig de redskaber, der gør dig uafhængig. Vi vil justere din behandlingsstrategi løbende, så du får de hurtigste og bedste resultater. 

Du kan også kontakte os, når du har brug for det, og vi vil hjælpe dig hele vejen i mål. Endelig går vi ind for fuld gennemsigtighed og opfordrer alle vores klienter til at skrive en anmeldelse af deres oplevelse hos os, så du kan se, om vi leverer den service og behandling, du ønsker.

Om vores behandlingsforløb

Alle mennesker er forskellige, med forskellige liv og forskellige faktorer der bidrager til deres kroniske smerter. Det er derfor ikke så let at sige hvilket forløb der er det rigtige for dig. I stedet vil vi beskrive hvad du kan forvente at få ud af de forskellige forløb vi tilbyder på henholdsvis 5, 10 eller 20 timers smertebehandling. 

I vores 5 timers forløb

…får du fundamentet for succes med din smertebehandling. Her vil din behandler først lytte grundigt til dig og din historie med smerter og identificere de faktorer der bidrager til dine smerter og som der kan ændres på. Efterfølgende får du undervisning og viden om kroniske smerter og rehabilitering som har til formål at øge dine evner til selv at træffe behandlingsbeslutninger og gøre dig uafhængig af din behandler fra Smertevidenskab. De fleste med smerter er begrænset i deres evne til at bevæge sig smertefri og derfor er der i smertebehandlingen et fokus på hvordan du kan genskabe smertefribevægelse. Første session tager for de fleste et sted mellem 2 og 4 timer, men kan tage længere tid. Det aftales med din behandler. Efter første session vil der være mulighed for enkelte opfølgninger enten telefonisk, pr e-mail, online eller i klinikken. 

Vores 10 timers forløb

…er den sikre pakke for de fleste at vælge, fordi du her har mulighed for flere opfølgninger og tæt samarbejde gennem det meste eller hele processen. Der er mulighed for komme ordentlig omkring alle de spørgsmål, som du kan have efter mange år med kroniske smerter, og mange forskellige forklaringer på dine smerter. Er dit sind blevet tilbøjeligt til at tænke det værste eller gå i bekymringsmode, har du ved denne pakke god mulighed for sparring og hjælp når processen er sværest. 

Vores 20 timers forløb

…er for dig der har brug for den trygge løsning, eller dig som har mistet væsentlig muskelmasse, styrke og svært ved at bevæge dig. Denne investering giver dig fantastiske rammer for at opnå succes fordi der er god tid til dig, dine spørgsmål og til at finpudse din behandlingsstrategi samt træne med henblik på at genvinde smertefribevægelse og tillid til din krop.

Uanset hvilken pakke du vælger at investere i er det selvfølgelig altid muligt at tilkøbe enkelttimer ved behov. Det er dog vigtigt for os at understrege at vi ikke tilbyder behandling der strækker sig udover flere år fordi vi ikke mener at den effekt du opnår gennem et samarbejde med os kan retfærdiggøres. Behandling skal have effekt med det samme og vi skal være enige om at du er bedre stillet ved at indgå i et samarbejde med os. Behandlingseffekter som mange af vores klienter opnår indenfor de første par uger af vores samarbejde er: 

 • Færre smerter
 • Smertefri
 • Færre bekymringer omkring dine smerter
 • Fokus på de ting der giver dit liv mening og værdi
 • Mere glæde, smil og grin
 • Mindre stress
 • Bedre funktionsevne
 • Bedre humør
 • Bedre søvn
 • Ømme muskler
 • Øget arbejdsevne

Første session tager typisk mellem 2-4 timer, men vi sætter som regel ikke et fast sluttidspunkt. Vi bruger den tid du har brug for.

DU MØDER OP I KLINIKKEN ELLER ONLINE

Før opstart: Når du opstarter et forløb hos os, mødes vi naturligvis til første session. Inden da, har du modtaget noget forberedelsesmateriale, som du har udfyldt inden du møder op.

1: Forvetninger og mål. Vi starter altid med tale om målsætninger og forventninger til vores samarbejde, så vi kan samarbejde bedst muligt om at løse og håndtere dine udfordringer og begrænsninger med smerter. Vi ønsker at skabe et rum, hvori du kan føle dig tryg ved at dele din historie med os. 

2: Din historie. Når vi har sat rammerne for samarbejdet, fortæller du os din historie med smerter, hvordan de opstod, hvad du har forsøgt for at få dem til at forsvinde, hvordan det har påvirket dig og hvilke strategier du bruger i din dagligdag. Det hjælper os til at identificere mulige bidragende faktorer til dine smerter. Du kan fortælle åbent om hele dine problematik, stille spørgsmål hvis der er noget omkring dine smerter du ikke kan få til at give mening, og det giver os en fælles forståelse af dig og dit liv med smerter.

3: Fælles forståelse af smerter. Det næste der kommer til at ske er at vi får en fælles forståelse af smerter og principperne for rehablitering, smertehåndtering og behandling. Undervejs relaterer vi det også til din individuelle smertehistorie, og har en løbende dialog om hvordan du kan omsætte denne viden til praksis når du går hjem. På den måde kan du aktivt komme i førersædet, også i al den tid du ikke er sammen med din behandler.

4: Dine personligt tilpassede behandlingsstrategier. Næste fase handler om at undersøge hvilke behandlingsstrategier der er relevante for dig.

Det kan fx. indebære bevægelses/træningsstrategier hvilket betyder, at du skal være indstillet på at bevæge og bruge din krop. Dog er du selv i førersædet og beslutter hvor meget. Du bliver ikke tvunget til noget som helst 🙂

Hvis det er relevant at forholde sig til andre aspekter af dig og dit liv gør vi naturligvis også det. Det kunne fx. være at se på hvordan du kan håndtere både indre og ydre stressfaktorer (familie, jobsituation, katastrofetanker, ængstelighed). 

Når vi har lagt en god plan for dig, siger vi tak for i dag og aftaler hvad der skal ske i dit videre forløb.

Vi forstår, at online behandling kan virke utraditionelt, og du måske er bekymret for, hvordan det kan være effektivt, når vi ikke kan røre ved dig fysisk. Men faktisk er der flere fordele ved online behandling. 

For det første kan du modtage behandling hjemme hos dig selv, hvilket kan føles mere trygt og bekvemt. Du behøver ikke bruge tid og kræfter på at transportere dig til en fysisk klinik, hvilket kan være en stor fordel, hvis du oplever smerter og ubehag. Desuden er vores behandling baseret på smertemestring og træning af kroppens alarmsystem, og dette kan sagtens udføres online. 

Vi vil bruge en række teknikker og øvelser, som du kan udføre hjemme i dine egne omgivelser, og vores terapeuter vil være til rådighed for at støtte dig og besvare eventuelle spørgsmål, du måtte have. Vi har mange års erfaring med online behandling, og har set betydelige forbedringer hos vores klienter. Så selvom vi ikke kan røre ved dig fysisk, kan vi stadig hjælpe dig med at mindske dine begrænsninger, mestre dine smerter og forbedre din livskvalitet.

Alt det andet

Vi forstår, at vores behandlingsforløb kan virke dyrere end andre fysioterapeuters, men vi mener, at det er en investering i din fremtidige sundhed og velvære, og at det kan spare dig penge på lang sigt ved at give dig de redskaber, du har brug for, for at kunne mestre dine smerter og undgå yderligere behandling.

Vi forstår, at det kan være svært at tage beslutningen om at investere i vores behandlingsforløb, især når du har prøvet mange forskellige behandlinger uden succes. Men vores behandlingsmetode er ikke en traditionel smertebehandling, det er en investering i dig og dit fremtidige velvære. Vores fysioterapeuter har specialiseret sig i at hjælpe mennesker med kroniske smerter, og vi tilpasser vores smertemestrings- og behandlingsforløb til dine individuelle behov.

Vi er opmærksomme på, at kroniske smerter kan være en udfordrende og uforudsigelig rejse, derfor har vi designet vores forløb med tidsmæssige rammer, der er tilpasset dine behov, så du føler dig tryg og støttet under hele processen. Vi afsætter også tid til at udvikle vores evner, så vi kan omsætte den nyeste viden til praksis og give dig den bedste mulige behandling.

Vi ønsker ikke blot at lindre dine smerter midlertidigt, men også at give dig de redskaber, du har brug for, for at kunne mestre dine smerter på egen hånd. Vores behandlingsforløb er derfor ikke kun en økonomisk investering, men også en investering i din livskvalitet og fremtidige velvære. Vi tilbyder også løbende opfølgning og SOS-kontakt, så du føler dig tryg og støttet, selv efter at behandlingsforløbet er afsluttet.

Vi forstår, at det kan være en udfordring at skulle indgå i et behandlingssamarbejde, hvis du tidligere har prøvet mange andre behandlinger uden at opnå den ønskede effekt. Vi er her for at hjælpe dig, og det er vores mål at skabe et trygt og tillidsfuldt behandlingsrum for dig. 

Vi tilbyder derfor en to-timers tilfredshedsgaranti ved alle vores forløb, så du kan føle dig helt tryg og sikker i vores samarbejde. Hvis du på nogen måde føler, at du ikke er landet det rette sted, så har du indenfor de første to timer af forløbet mulighed for at få alle dine penge tilbage.

Vi kan ikke garantere, at behandlingen vil fungere for dig, men vi kan fortælle dig, at mange af vores klienter har oplevet at få indfriet deres mål og leve med færre eller ingen begrænsninger af smerter. Vi ønsker at give dig håb og forhåbninger om en bedre fremtid uden smerter, og vi vil meget gerne invitere dig til at lytte til nogle af vores klienters inspirerende historier i vores podcast “Smerteuniverset“.

Det er forståeligt, at du kan føle frustration over at få at vide, at operation eller livslang smertehåndtering er de eneste muligheder for at håndtere dine smerter. Vi vil dog gerne påpege, at der er mange tilfælde, hvor mennesker med kroniske smerter har opnået betydelige forbedringer i deres tilstand, og nogle sågar smertefrie gennem forskellige former for smertehåndtering. Så det tyder på at der er en tredje og for nogen bedre mulighed end operation eller “bare” at lære at leve med smerterne.

Hvis du har hørt vores podcast “Smerteuniverset” har du muligvis hørt nogle af disse historier. Vi har set eksempler på mennesker, der har undgået operation eller endda reduceret deres medicinforbrug efter at have modtaget behandling hos os. Selvom det ikke kan garanteres, at det samme vil ske for dig, vil vi gøre vores bedste for at give dig de bedste værktøjer til at håndtere dine smerter og forbedre din livskvalitet.