Smertevidenskab

Podcast om behandling af kroniske smerter

Episoder med viden om smerter og det nye smertesyn

Interviews med klinikere og forskere om forståelse, håndtering og behandling af kroniske smerter

Sådan hjælper vi dig. Lær om det moderne smertesyn.

Nøgleord: Smertebehandling, paradigmeskiftet, den nyeste viden om smerter, bio-psyko-sociale forståelse, personfokuseret smertebehandling,

Førhen troede man at smerter var en simpel mekanisme som altid havde en specifik skadesmæssig årsag. I dag ved vi dog fra smertevidenskaben, at det sket ikke forholder sig sådan, og at det er en væsentligt mere kompleks beskyttelsesrespons, som påvirkes at mange forskellige faktorer. I denne episode af Smerteuniverset møder du Smertevidenskabs to behandlere, Simon Kirkegaard og Mikkel Vind, og du kan høre hvad der driver dem i deres arbejde med at udbrede viden og behandle mennesker med smerter. De taler om smerters kompleksitet og skaber mere klarhed over hvordan vi i Smertevidenskab anvender forståelsen af denne kompleksitet, når vi arbejder sammen med vores klienter. Du vil derfor få større indsigt i hvilken forståelse af smerter vi i Smertevidenskab abonnerer på og hvordan vi behandler.

Dette er tre af de mest opdaterede definitioner på hvad smerter er:

IASP (International Association for the Study of Pain):

En ubehagelig sensorisk og følelsesmæssig oplevelse forbumdet med faktisk eller potentiel vævsskade eller beskrevet i form af en sådan skade.

John Quintner: “Smerte forstås almen som en kropslig oplevelse, der afspejler en persons ængstelighed for trussel mod deres kropslige eller eksistentielle integritet”.

Lorimer Moseley (citat): “Smerte er en ubehagelig bevidst oplevelse produceret af hjernen når summen af al tilgængelig information tyder på at du har behov for at beskytte en specifik del af din krop”.

 

Hovedbudskaber i dagen podcast:

  • Hvorfor det er vigtigt med paradigmeskifte i forståelsen af smerter fra simpel til kompleks.
  • Smerter skal ses som et komplekst beskyttelsesrespons.
  • Hvad er forskellen på specifikke og non-specifikke smerter, og hvorfor er det vigtigt at vide noget om?
  • Hvad betyder det når vi kalder smerter for et biopsykosocialt fænomen?
  • Hvad betyder denne forståelse så for hvordan vi i Smertevidenskab samarbejder med og behandler mennesker med kroniske smerter?
  • Hvem kan vi hjælpe i Smertevidenskab?

Links:
Video:

Why things hurt

 

Artikler:

Prevalence of and screening for serious spinal pathology in patients presenting to primary care setting with acute low back pain.

Diagnosis and treatment of low back pain

Interview af Prof. Ian Harris - virker operation på kroniske smerter?

Nøgleord: Operation, placebo, nocebo, surgery the ultimate placebo,

Kirurgi mod kroniske smerter – er det så godt som mange tror?

 

Hvis du står overfor at skulle træffe en beslutning om operation for dine langvarige smerter er denne episode af Smerteuniverset lige noget for dig. Den vil klæde dig bedre på til at kunne tage et informeret valg, og stille de rigtige spørgsmål til din behandler.

 

Mange med kroniske smerter vælger operation som behandling for smerterne, men har man egentlig undersøgt om det rent faktisk virker eller er det blot antaget?

 

Den snak tager Simon i episode 11 med prof. Ian Harris, der gennem et årti på videnskabelig vis har kæmpet for at belyse de alvorlige problemstillinger omkring kirurgi, som gør at mennesker med kroniske smerter modtager ineffektive operationer og potentiel skadelig behandling. 

 

Du kan som bonus læse den nyeste undersøgelse han har været med til at lave, der lige er udkommet sep. 2020 i IASP’s* tidsskrift PAIN, og konklusionerne er skræmmende.

 

https://journals.lww.com/pain/Fulltext/2020/09001/Surgery_for_chronic_musculoskeletal_pain__the.10.aspx

 

Du kan også finde Ian Harris på twitter på @Dr Skeptic og læse hans blog her: doctorskeptic.blogspot.com.au

 

*International Association for the Study of Pain

 

Interview af Greg Lehman om smerter og biomekanik

Nøgleord: bevægelse, biomekanik, moderne smerteforståelse,

EPISODE 13 af Smerteuniverset handler om sammenhængen eller mangel på sammenhæng mellem biomekanik og smerter.

Vi taler med den canadiske forsker, fysioterapeut og kiropraktor Gregory Lehman som underviser verdenen over om moderne smertebehandling og biomekanik.

Greg deler ud af sin viden ud fra den forståelse at mange forskellige faktorer kan bidrage til kroniske smerter og kommer ind på emner som biomekanik, slidgigt, GLA:D-programmet og kropsholdning.

Hovedpunkter for denne episode:

  • Hvad bør der fokuseres på i behandlingen af kroniske smerter?
  • Hvorfor virker træning som behandling mod kroniske smerter, hvis det virker?
  • Eksisterer rigtige og forkerte bevægelser eller korrekt kropsholdning?
  • Hvad bør man fokuserer på i behandlingen af kroniske smerter?

God fornøjelse

Hvad gør man som pårørende til en kronisk smerteramt

Nøgleord: støt bedst muligt, undgå faldgruberne, samarbejde i hjemmet, smerter og sygdom

I denne episode af Smerteuniverset lægges der vægt på, hvordan det er at være pårørende til en person med kroniske smerter, og hvad man kan gøre, for at være den bedst mulige støtte og partner i livet. Vi forsøger at belyse nogle af de mest almindelige fejl, man kan begå som pårørende, og hvordan du støtter mest hensigtsmæssigt. 

Episoden blev optaget i 2019. Her fortæller Andreas om, hvordan hans liv ændrer sig, da hans kone Celina får en kronisk sygdom, som medfører kroniske smerter. Han fortæller om sin hverdag som en del af en lille familie med en 1 år gammel dreng og en kone med kroniske smerter og de tilpasninger, som er nødvendige, når kroniske smerter bliver en del af ligningen. Andreas gør selvfølgelig alt, han kan for at hjælpe, men hvornår er han en støtte, og hvornår fastholder han den, han elsker, i en patientrolle? Det og meget mere får du svar på i denne podcast, hvor vi også er så heldige at have en opfølgning med fra oktober 2021, som giver dig indblik i, hvor Andreas og familien står i dag.

 

Hovedpunkter

  • Hvordan ændrer livet sig for en lille familie med små børn, når kronisk sygdom og smerter bliver en del af hverdagen.

 

  • Hvornår er man som pårørende en støtte, og hvornår kommer man til at fastholde sin partner i en patientrolle.

 

  • Skal man som partner være en aktiv del af behandlingen og løsningen?

 

  • Hvordan klar kommunikation og forventningsafstemning har en afgørende rolle for succes mellem pårørende og person med kroniske smerter 

 

  • Hvad er forskellen på specifikke og uspecifikke smerter. 

God fornøjelse 

Kropsholdning har dårlig sammenhæng med smerter

Nøgleord: kultur, overbevisninger, ny forståelse, skæv ryg, fremskudt hovedstilling, den hængende sidestilling, skolebørn og skrøbelige rygge, benlængdeforskel, platfod

Alle har en holdning til kropsholdning.

Der findes mange påstande og ideer omkring rigtig og forkert, god og dårlig kropsholdning, og du er uden tvivl stødt ind i én eller flere af dem. Nogle af disse påstande er du endda 100% sikker på er korrekte, og anvender dem som retningslinjer for hvordan du bruger din krop og indretter dig i dit liv.

Det kan lede til, at du stresser og overbekymrer dig om ting, som er helt normale, og som kan hindre dig i at opnå dit fysiske potentiale og i værste fald bidrager til, at du har eller får smerter.

I denne episode får du en grundig gennemgang af videnskaben om kropsholdning, så du kan få korrigeret din holdning til dårlig kropsholdning. Du lærer hvornår kropsholdning er vigtigt eller blot er en holdning, du kan ignorere som ide, myte eller salgstrick.

Denne episode er en oplæst version af vores artikel: Den ultimative guide til kropsholdning og smerter. På vores hjemmeside kan du finde referencer, samt se sjove billeder og videoer som relaterer sig til indholdet i artiklen.

Den måde du bliver mødt på af sundhedsprofessionelle, påvirker effekten af din smertebehandling.

Nøgleord: Livet med kroniske smerter, stigmatisering, terapeutisk alliance, samarbejde med din behandler,

“I almen praksis er patienterne de samme, men sygdommene skifter. Hos en kardiolog er sygdommene de samme, men patienterne skifter. Det betyder, at praktiserende læger i langt højere grad behandler et menneske med en sygdom end en sygdom hos et menneske. Den forskel er helt afgørende for, at almen medicin er så fascinerede et speciale.”
Niels Bentzen.

 

Niels Bentzen har gennem 50 år praktiseret som læge og professor og har sideløbende undervist medicinstuderende i almen medicin. Niels har en særlig interesse for det terapeutiske arbejde og arbejdet med personer der lever med kroniske smerter. Du kan i denne episode høre hvorfor det er så vigtigt, at du behandler personen med smerter og ikke bare den smertefulde kropsdel.

 

Inspireret af Kierkegaard, Sokrates og Olsen-banden, fortæller Niels om vigtigheden af den sundhedsprofessionelles relationelle og terapeutiske arbejde, og hvordan man som sundhedsprofessionel kan være et aktivt medikament for patienten.

 

Men dette terapeutiske arbejde kan have en bagside for sundhedsprofessionelle. Når man, som Niels, har en oprigtig interesse for sine patienter og afsætter tid til at lytte til dem, kan man risikere at tage aber med hjem fra arbejdspladsen.

 

Lyt med og hør, hvilke aber der er tale om, hvordan du undgår at tage dem med hjem, samt hvordan du som sundhedsprofessionel kan fremme dit terapeutiske arbejde og dermed effekten af din behandling.

 

Vært: Simon Roost Kirkegaard, Cand. Scient. Fysioterapi, stifter og medejer af  Smertevidenskab.

Den tid du bruger på dine tanker og smerter forstærker dine tanker og smerter

Nøgleord: Lev mere tænk mindre, fokus på smerter øger smerter, bekymringer, grublerier, katastrofering,

Pia Callesen er psykolog og har forsket i Metakognitiv terapi under metodens grundlægger Professor Adrian Wells. På hendes klinik Cektos – center for metakognitiv terapi, behandler hun personer med bl.a. angst og depression, men møder også personer med kroniske smerter, som hun hjælper til et bedre og mere bekymringsfrit liv.

Ifølge meta-kognitive teorier opstår psykisk mistrivsel og lidelse, når der bruges for meget tid og energi på bekymringstanker, grublerier, trusselsmonitorering og tanke-undgåelse. Terapien har ikke fokus på selve indholdet af tankerne, men derimod strategien du gør brug af i forhold til dine tanker og mængden af tid der bruges på dem. Gennem sin forskning har Pia fundet, at metoden er effektiv og tidsbesparende ift. traditionel kognitiv terapi.

Mange med kroniske smerter kan nikke genkendende til, at dagligdagen byder på mange tanker omkring og forholden sig til sine smerter eller håndtering af dem, herunder planlægning. Selvom det giver mening, at man tænker sig om inden man handler, kan man risikere at overanalysere og fokusere for meget på smerterne, så hele ens liv kommer til at handle om smerter. Det, du fokuserer på, vokser, og derfor kan denne håndteringsstrategi for nogen faktisk bidrage til flere smerter og måske endda være en del af årsagen til, at de kroniske smerter ikke forsvinder igen.

Lyt med i denne episode hvis du vil lære om forskellen mellem kognitiv og meta-kognitiv terapi, hvem der har gavn af meta-kognitiv terapi, samt hvordan du selv kan begynde at anvende meta-kognitive principper i dit liv.

Vært: Simon Roost Kirkegaard, Cand. Scient. Fysioterapi, stifter og medejer af  Smertevidenskab.

___________________________________________________

Du kan finde viden om meta-kognitiv terapi, kurser og behandling på Cektos hjemmeside: https://cektos.dk/

Vil du læse Pias bøger, så kan du finde dem her: https://cektos.dk/pia-callesen-bog.aspx

Vil du lære mere om kroniske smerter og hvordan de kan behandles så er der masser af gratis viden tilgængelig på https://smertevidenskab.dk/

Har du spørgsmål, ideer, ris eller ros, er du velkommen til at skrive til os på [email protected]

Smerter skyldes ikke altid skade eller sygdom

Nøgleord: 3 forskellige grunde til at du har smerter, det nye smertesyn, nociplastiske smerter, neuropatiske smerter, nociceptive smerter, forskellige behandlingstilgange

Har du smerter, stiller du dig selv spørgsmålet “hvorfor gør det ondt?” – og det svar, du kommer frem til, afgør, hvordan du håndterer dine smerter, og hvilken behandling du vælger.

Der hersker megen forvirring og misforståelser omkring smerter, især kroniske smerter. De fleste har en forståelse af, at smerter er et resultat af en skade, og ved ikke, at der er andre mekanismer, som kan være årsagen. Dette har medført, at langt de fleste behandlinger i dag fokuserer på at finde skaden eller fejlen i den smertefulde kropsdel.

I denne artikel vil du lære, hvad formålet er med, at vi kan mærke smerter, og hvorfor smerter er mere komplekse, end de fleste ved. Du bliver taget i hånden og får forklaret, hvad forskellen er på akutte og kroniske smerter, hvad der forstås med specifikke og uspecifikke smerter, og vi gennemgår de tre primære mekanismer, der kan være årsag til dine smerter. Du får også gennemgået, hvordan mange forskellige faktorer kan bidrage til dine smerter, og hvorfor de forandringer, som findes inde i kroppen, ikke altid har noget med dine smerter at gøre.

Denne episode er en oplæst version af vores artikel: Hvorfor gør det ondt? På vores hjemmeside kan du finde referencer, samt se sjove billeder og videoer som relaterer sig til indholdet i artiklen.

Speaker: Christopher Franck, fysioterapeut.

___________________________________________________

Vil du lære mere om kroniske smerter og hvordan de kan behandles så er der masser af gratis viden tilgængelig på https://smertevidenskab.dk/

Har du spørgsmål, ideer, ris eller ros, er du velkommen til at skrive til os på [email protected]

Kroniske smerter - når kroppens alarmsystem ændrer sig og bliver følsomt

Nøgleord: smerter er multifaktorielle, helhedsorienteret behandling, personen i fokus, nociplastiske smerter, smertehåndtering som behandling, det nye smertesyn

Kroniske smerter er en kompleks tilstand, og der kan være mange faktorer, der spiller ind, herunder fysisk skade, inflammation (betændelse), nervebeskadigelse, psykologiske og sociale faktorer. Hvis du ikke forstår, at kroniske smerter er en kombination af mange forskellige faktorer, kan du være i fare for at fokusere på en faktor og vælge en behandling, der ikke adresserer alle de relevante bidragsydere til smerten. Det kan føre til, at de kroniske smerter fortsætter, eller i værste tilfælde forværres, og du står tilbage med en følelse af at have prøvet alt, uden noget egentlig virkede.

I denne artikel vil du lære at forstå hvordan mange forskellige faktorer kan bidrage til kroniske smerter og hvorfor smerter ikke bare er et signal fra kroppen. Vi gør det også forståeligt hvorfor det er på tide at stoppe med, at lede efter den simple og fysiske årsag til dine kroniske smerter og i stedet fokusere på smertehåndtering som din primære behandlingsstrategi. Du får præsenteret nogle af de muligheder, der findes for at behandle kroniske smerter uden brug af medicin, “quick fixes” eller simple løsninger. I stedet vil vise dig hvorfor du med langsigtede løsninger, i de fleste tilfælde ikke bare skal lære at leve med eller “acceptere” kroniske smerter, men har mulighed for at komme tilbage til en hverdag uden begrænsninger af smerter.

Denne episode er en oplæst version af vores artikel: Kroniske smerter: Hvorfor opstår de og hvordan kan de behandles? På vores hjemmeside kan du finde referencer, samt se sjove billeder og videoer som relaterer sig til indholdet i artiklen.

Speaker: Christopher Franck, fysioterapeut og smertebehandler.

___________________________________________________

Vil du lære mere om kroniske smerter og hvordan de kan behandles så er der masser af gratis viden tilgængelig på https://smertevidenskab.dk/


Har du spørgsmål, ideer, ris eller ros, er du velkommen til at skrive til os på [email protected]

 

Din håndtering af smerter er central for din behandling.

Nøgleord: smertehåndtering, copingstrategier, din forståelse påvirker dine valg af håndteringsstrategier, fear avoidance, endurance coping.

I denne episode har vi besøg af Jacob Beermann, der er personlig træner og indehaver af Maxer.dk. Vi snakker sammen om hvordan håndtering af kroniske smerter er en særdeles vigtig del af smertebehandlingen og hvordan du kan sikre at bevæge dig imod en mere hensigtsmæssigt behandling. 

Du vil lære, hvordan du bedst kan forene dig med den situation, du befinder dig i, og hvordan dette kan hjælpe dig med at træffe valg, der giver mening for dig på lang sigt. Vi udforsker, hvordan de årsagsforklaringer, vi får fra sundhedsprofessionelle, kan forme vores måde at håndtere smerterne på. Vi vil også diskutere vigtigheden af at forstå dine smerter og hvordan denne viden kan øge dine chancer for at leve et smertefrit liv i fremtiden.

I løbet af episoden vil vi også tale om begreber som “fear avoidance” og “endurance coping” og betydningen af at finde den gyldne middelvej. Vi vil afdække, hvordan uhensigtsmæssige copingstrategier kan føre os ind i en ond cirkel, hvor smerterne forværres, og livskvaliteten falder.

Til sidst slutter vi af med at aflive 11 hyppige myter indenfor smertehåndtering!

 

Vært: Simon Roost Kirkegaard, Cand. Scient. Fysioterapi, stifter og medejer af  Smertevidenskab.

__________________________________________________

Vil du lære mere om kroniske smerter og hvordan de kan behandles så er der masser af gratis viden tilgængelig på https://smertevidenskab.dk/


Har du spørgsmål, ideer, ris eller ros, er du velkommen til at skrive til os på [email protected]

 

Post commotio, gener efter en hjernerystelse skal håndteres og behandles som en kronisk smerteproblematik.

Nøgleord: Post commotio, håndtering, evidens, gradvis eksponering, undgå at undgå, lysfølsomhed, lysfølsomhed, hovedpine, svimmelhed, koncentrationsbesvær

Hjernerystelser er en kompleks tilstand, der kan vende op og ned på ens verden. Pludselig bliver hverdagen overskygget af symptomer som hovedpine, nakkesmerter, kvalme, svimmelhed, samt koncentrations- og hukommelsesbesvær. Flere oplever endda en sådan følsomhed, at lys og lyd kan udløse kraftige symptomer. 

I denne situation tårner spørgsmålene sig op, og usikkerheden breder sig som en sky. Hvordan håndterer man dette? Hvilke skridt skal man tage for at finde tilbage til sporet? Og hvordan genfinder man en hverdag uden konstante begrænsninger?

I dagens episode har vi Ronni fra Commotio Danmark med som gæst. Ronni, der står bag Commotio Danmark, har personligt oplevet hele ni hjernerystelser. Hans rejse gennem forskellige behandlinger, der skabte undren og tvivl, dannede grundlaget for hans dedikation til at hjælpe andre.

Ronni brugte sin sundhedsfaglige viden fra sin kandidatuddannelse i idræt, til at dykke ned i forskningen om hjernerystelser. Overrasket over manglen på overensstemmelse mellem tilbudt behandling og videnskabelig evidens, blev dette hans inspiration til at etablere Commotio.dk. Her hjælper han personer med hjernerystelse eller efterhjernerystelse med at navigere mellem myter og forældede behandlingsmetoder og skabe klarhed om evidensbaseret behandling.

I episoden udfordrer Ronni gængse behandlingsmetoder og afkræfter ideen om quick fixes for hjernerystelse. Sandheden er, at der ikke findes nogen hurtig løsning, og behandling tager tid. Din håndtering spiller en afgørende rolle for din trivsel og hvor lang tid det tager at blive symptomfri. Vi diskuterer også, hvordan undgåelse af stimuli kan fastholde symptomer, og hvorfor en opblussen af symptomer er en uundgåelig del af rejsen mod et liv uden begrænsninger eller symptomer. 

God fornøjelse med podcasten!

Vært: Simon Roost Kirkegaard, Cand. Scient. Fysioterapi, stifter og medejer af  Smertevidenskab.

___________________________________________________

Du kan lære mere på Commotio Danmarks hjemmeside og sociale medier som er linket her:

Hjemmeside: https://commotio.dk/
Facebook: https://www.facebook.com/CommotioDanmark 
Instagram: https://www.instagram.com/commotiodanmark/ 

 

Når du accepterer dine smerter, har du bedre forudsætninger for at få det bedre

Nøgleord: smertehåndtering, accept er vigtigt, øg din livskvalitet, misforståelser, miskommunikation,

I denne episode af Smerteuniverset udforsker vi det ofte misforståede begreb accept af kroniske smerter og dykker ned i, hvordan det ikke betyder at give op, men snarere handler om at afslutte kampen mod smerten og i stedet fokusere på det du gerne vil opnå eller der hvor du gerne vil hen. 

Accept af kroniske smerter er et dårligt forstået begreb som ofte bliver formidlet eller misforstået så det betyder, at du skal opgive håbet om at få det bedre og bare lære at leve med smerterne. Men det er slet ikke det accept handler om. Accept af kroniske smerter handler om at afslutte krigen mod sine smerter, ikke for at give op men for at kunne fokusere på det du gerne vil opnå som eksempelvis færre smerter og bedre livskvalitet. Det du fokuserer på træner du eller det du vander vokser og derfor har krig mod eller fokus på smerter den modsatte effekt af hvad du ønsker. Derfor er det så vigtigt at forstå hvad accept egentlig handler om.

Hvad kan du forvente i denne episode:

  • Hvad betyder accept af kroniske smerter
  • Misforståelser omkring begrebet
  • Vigtigheden af at afslutte krigen mod smerten
  • Hvordan accept spiller en central rolle i behandlingen af kroniske smerter

Gæst: Cecilie Vængebjerg: Vi har den glæde af at have Cecilie Vængebjerg, en erfaren sygeplejerske på et tværfagligt smertecenter, som vores gæst. Cecilie deler sin personlige rejse med at hjælpe dem med kroniske smerter samt sin faglige viden opnået gennem forskning og klinisk praksis.

God fornøjelse med podcasten!

Vært: Simon Roost Kirkegaard, Cand. Scient. Fysioterapi, stifter og medejer af  Smertevidenskab.

___________________________________________________

Du kan læse Cecilies studie om accept her: 
https://rucforsk.ruc.dk/ws/files/81479744/Endelige_speciale_2022.pdf

Eksklusiv E-bog: accept af kroniske smerter betyder ikke at du skal give op 

Er du nysgerrig på at forstå dybere og implementere principperne om accept i din hverdag? Vi har udarbejdet en eksklusiv e-bog, der ikke kun giver essentiel viden om accept, men også konkrete råd til håndtering af kroniske smerter. E-bogen er tilgængelig på smertevidenskab.dk og kan også købes separat.

Sammenhæng mellem krop og sind - smerter er komplekse.

Nøgleord: bio-psyko-sociale model, sundhed, psyke, smerter er multifaktorielle,

Kan man skille kroppen fra psyken eller omvendt? Kan du opleve noget hvor dit hoved ikke spiller en central rolle? 

I denne episode interviewer vi Thomas Breinholt som er aktuel med sin nye bog ‘Kan man tænke sig rask?’. Vi stiller skarpt på hvordan krop og psyke hænger sammen og hvordan din adfærd, sygdom eller gode helbred ikke bare handler om dig og dine gode valg i livet. 

Vi udfordrer måden vi forstår sundhed i dag og hvorvidt vi tilbyder den relevante behandling for smerter og sygdom. Vi stiller spørgsmålstegn ved og udfordrer mange forskellige antagelser og ideer om sundhed. 

Bør vi udelukkende fokusere på den smertefulde kropsdel eller er der behov for at vi ser mere holistisk på og inddrager personen med smerter? 

Virker operationer rent faktisk? 

Virker medicin? 

Er sundhed og smerter et individproblem eller samfundsproblem? 

Vi kommer også ind på hvordan dine overbevisninger og forventninger kan påvirke effekten af din behandling og hjernens utrolige evne til at skabe din virkelighed på godt og ondt. Hvad er placebo og kender du placebos onde tvillingebror nocebo? Alt det og meget mere kan du lære mere om i denne super spændende episode som efterlader dig med inspirerende viden og en ny måde at forstå sundhed og smertebehandling.  

God fornøjelse med podcasten!

Vært: Simon Roost Kirkegaard, Cand. Scient. Fysioterapi, stifter og medejer af  Smertevidenskab.

___________________________________________________

Operation x – De tvivlsomme smerte operationer : https://play.tv2.dk/serie/operation-x-tv2/de-tvivlsomme-smerteoperationer-b7f00709-76bb-491a-af01-0a4822538a88

https://www.thomasbreinholt.dk/