Smertevidenskab

Behandling af knæsmerter

Få en smertefri og aktiv hverdag, selvom du har slidgigt, menisk-skade eller springerknæ

5/5
"Jeg er i dag blevet helt tryg ved at løbe igen, og jeg kan nu både løbe og bare nyde turen ... Jeg har i dag et mere positivt og glædesfyldt liv. Jeg har lyst til at udfordre kroppen"
Frederik Lermark Hansen
Smertefri efter 7 år med smerter i fødder, knæ og hofter.

Behandling af knæsmerter - lad ikke dit liv begrænses

Knæsmerter kan gøre livet surt for de fleste, fordi knæet spiller en afgørende rolle for, om du kan være mobil og komme omkring. Især kroniske knæsmerter, som hindrer dig i at kunne udføre almindelige dagligdagsaktiviteter, såsom at gå, løbe, gå på trapper, dyrke idræt, lege med dine børn eller sidde i længere tid. Bliv klogere på moderne behandling af knæsmerter her.

Smerterne kan invalidere dig og invadere dine tanker, fordi du hele tiden skal forholde dig til dem. 

Stort set alle vil gennem livet opleve at få knæsmerter en eller flere gange. Allerede hos skolebørn rapporterer 80% at have haft knæsmerter. Knæsmerter er derfor noget vi er nødt til at forholde os til, så vi er bedst forberedte på hvordan vi håndterer dem og hvordan vi kommer af med dem igen. Er dine knæsmerter blevet kroniske, er det især vigtigt at finde ud af, hvilke faktorer der bidrager til og fastholder dine knæsmerter.

Du kan hurtigt komme til at bruge al for meget tid og energi på at håbe på behandlingseffekt, hvis ikke du har en god forståelse for dine smerter. 

Det er et godt spørgsmål, som er svært at svare præcist på, da der kan være rigtig mange årsager til at du har ondt i knæet. Der findes mange diagnoser og forklaringer på knæsmerter, og måske du har fået en af følgende: 

 • Skade på indre eller ydre ledbånd
 • Knæledsbetændelse
 • Korsbåndsskade
 • Irriteret slimhindefold i knæet (Plica)
 • Meniskskade
 • Bruskskade
 • Slidgigt i knæet
 • Instabilitet
 • Mus i knæet
 • Springerknæ
 • Ledbåndsskader
 • Patellofemoralt smertesyndrom
 • Meniskskade
 • Nedsat styrke i hofte eller benmuskulatur
 • Løberknæ

Nogle af disse diagnoser er naturligvis akutte skadestilstande, hvor knæet i de fleste tilfælde heler normalt og kommer sig med tiden. I mange tilfælde både med, men også helt uden behandling. 

Vi skal nok væk fra diagnoserne

Andre af disse diagnoser gives ofte ved længerevarende smerter, hvor der ikke kan identificeres en skade. Alligevel peger diagnoserne på at årsagen skal findes i en specifik tilstand eller fejl i knæet. Nyere forsikrning har dog, heldigvis, vist at der er mange flere faktorer som bidrager til længereværende knæsmerter. Dermed skal forklaringen ikke findes i én specifik tilstand i knæet. Dette giver derfor nye muligheder for at behandle smerterne. Læs mere om knæsmerter her.

Mange med længerevarende, tilbagevendende eller kroniske knæsmerter søger en forklaring på hvorfor det gør ondt, så de kan få en løsning på deres smerteproblem. Derfor efterspørger de fleste at få en scanning, så problemet kan blive identificeret. Et af de store problemer med scanninger er, at de tilstande der ofte bliver fundet også ses hos personer uden smerter.

Samtidig viser forskning at de forskellige tilstande, som kan identificeres på en scanning, ikke behøver at forandre sig, forat du kan blive smertefri. 

Det betyder i praksis, at dine kroniske knæsmerter ikke kun handler om hvad scanningsbilledet har vist.

Har du kroniske knæsmerter er der mange forskellige faktorer der kan bidrage til, at du har smerter og at de vedbliver. I moderne smertebehandling tages der udgangspunkt i at kroppens alarmsystem beskytter dig og din krop, ved at du oplever smerter når behovet opstår. Behovet for beskyttelse kan opstå ved skade, men når smerter bliver kroniske betyder det at din krops alarmsystem er blevet følsomt og overbeskyttende. På den måde skal der meget mindre stimulus, aktivitet eller information til, for at du mærker smerter. 

Hvis man tager udgangspunkt i en traditionel og forældet smerteforståelse, undersøger og behandler man kun den smertefulde kropsdel. 

Det hele menneske

Modsat vil man i moderne smertebehandling i større grad fokuserer på både kroppen, hjernen og nervesystemet, der fungerer som kroppens alarmsystem. Man kan sige, at I stedet for udelukkende at se på hardwaren (kroppen) undersøger og behandler man ud fra moderne smerteforståelse i langt større grad softwaren (hjerne og nervesystem). Det betyder ikke at smerter er noget, der kun foregår inde i dit hoved, blot at mange faktorer kan bidrage til dine smerter.

Mange forskellige faktorer kan bidrage til at din krops alarmsystem bliver følsomt. Derfor vil en moderne smertebehandling først og fremmest tage udgangspunkt i dig og din historie med dine smerter. Herigennem kan mange af de faktorer der bidrager til dine kroniske knæsmerter identificeres. Her kan du se nogle eksempler på nogle af de mest almindelige og store bidragsydere til kroniske knæsmerter:

 • Nedsat eller manglende søvn
 • Stress
 • Bekymringer 
 • Manglende tillid til dit knæ
 • Øget fokus og scanning af knæet

Grunden til at disse faktorer spiller en afgørende rolle, er at de alle gør din krops alarmsystem følsomt. Du har sikkert prøvet den første faktor og mærket på egen krop hvordan du blev følsom både kropsligt og mentalt.

Hos Smertevidenskab har vores behandlere specialiseret sig i kroniske smerter, og kan hjælpe dig med at nedsætte følsomheden af din krops alarmsystem. 

Vi er med dig hele vejen

Vi hjælper dig med at identificere de faktorer der bidrager til og fastholder dine smerter, og udarbejde en personlig behandlingsstrategi der er rettet mod de identificerede faktorer. Under hele processen får du den støtte, tryghed og hjælp du har behov for. Behandlingen vil også klæde dig på til at håndtere dine smerter og bidrage aktivt til behandlingsprocessen. 

Formålet med vores samarbejde er, at skrue ned for følsomheden af din krops alarmsystem. Så du kan føle dig tryg i egen krop, leve dit liv uden begrænsninger af smerter og blive uafhængig af os som din behandler.  Behandling af knæsmerter hos smertevidenskab er det rigtige valg for dig. 

Book din tid til en gratis konsultation her på siden.

Knæsmerter

Vi tilbyder 30 min gratis vurdering af knæsmerter som indeholder:

1. Din smertehistorie

Vi lytter til dig og dine udfordringer, så du føler dig forstået.

2. Kortlægger barrierer

Vi identificerer nogle af de faktorer der bidrager til dine smerter.

3. Giver vores vurdering

Vi svarer på om vi kan hjælpe dig gennem et behandlingsforløb

Denne gratis smertevurdering er specielt for dig som:

Du kan få evnen til disse ting igen ved behandling af knæsmerter!

Behandling af knæsmerter

Gå ned i hug

Med daglige knæsmerter kan mange dagligdagsaktiviteter virke næste umulige, særligt hvis du skal ned i knæ. Du kan helt sikkert finde på mange mærkelige bevægemønstre for at undgå den smertefulde stilling. Konsekvensen kan være, at din opmærksomhed ikke er fuldt på det der er vigtigt f.eks. dit arbejde.

Behandling af knæsmerter

Hoppe i trampolin med børnene

Har du mistet tilliden til dit knæ og er du bekymret for om det nu også kan holde til “lidt ekstra”? Det kan betyde at du fravælger eller begrænse sjove og udfordrende aktiviteter, som leg med børnene, skiferie eller bjergvandring. 

Behandling af knæsmerter

Håndtere akavede stillinger

Op og ned af trapper, ligge på knæ i haven, støvsuge under sofaen, spille tennis eller golf kræver alt sammen at du har stabiliteten og tiltroen til, at dit knæ kan tolere at blive udsat for andet end lige “pæne” bevægelser. 

Knæsmerter

Løbe en tur med behandling af knæsmerter

En løbetur i naturen med vind i håret kan synes uopnåelig, hvis hvert skridt er en pinsel.  Hvilken strategi skal du ligge for at genvinde evnen til at løbe?

1-2-3 så er du i gang med behandling af knæsmerter

Trin 1:

Klik her og find din tid

Trin 2:

Vi sender et link til dit møde

Trin 3:

Du møder op og får din vurdering