Smertevidenskab

Behandling af knæsmerter

Få en smertefri og aktiv hverdag, selvom du har slidgigt, menisk-
skade eller springerknæ

Læs og hør om behandling af knæsmerter
ud fra det nye smertesyn

5/5
"Jeg er i dag blevet helt tryg ved at løbe igen, og jeg kan nu både løbe og bare nyde turen ... Jeg har i dag et mere positivt og glædesfyldt liv. Jeg har lyst til at udfordre kroppen"

Frederik Lermark Hansen
Smertefri efter 7 år med smerter i fødder, knæ og hofter.
5/5
Kan varmt anbefale Simon, han hjalp Oscar tilbage på cyklen på recordtid 😁🙌🏻🚴‍♂️ Er sikker på, at mange unge cykelryttere med smerter, kan have glæde af Smertevidenskab, og få karrieren tilbage på sporet 😁💪🏻🚴‍♂️
Steen Bluhm Olsen
Far til professionel cykelrytter

Behandling af knæsmerter - lad ikke dit liv begrænses

Knæsmerter kan gøre livet surt for de fleste, fordi knæet spiller en afgørende rolle for, om du kan være mobil og komme omkring. Især kroniske knæsmerter, som hindrer dig i at kunne udføre almindelige dagligdagsaktiviteter, såsom at gå, løbe, gå på trapper, dyrke idræt, lege med dine børn eller sidde i længere tid. Bliv klogere på moderne behandling af knæsmerter her.

Smerterne kan invalidere dig og invadere dine tanker, fordi du hele tiden skal forholde dig til dem. 

Viden om, årsager til og behandling af knæsmerter

Stort set alle vil gennem livet opleve at få knæsmerter en eller flere gange. Allerede hos skolebørn rapporterer 80% at have haft knæsmerter. Knæsmerter er derfor noget vi er nødt til at forholde os til, så vi er bedst forberedte på hvordan vi håndterer dem og kommer af med dem igen. Er dine knæsmerter blevet kroniske, er det især vigtigt at finde ud af, hvilke faktorer der bidrager til og fastholder dine knæsmerter.

Du kan hurtigt komme til at bruge al for meget tid og energi på at håbe på behandlingseffekt, hvis ikke du har en god forståelse for dine smerter. 

Det er et godt spørgsmål, som er svært at svare præcist på, da der kan være rigtig mange årsager til at du har ondt i knæet. Der findes mange diagnoser og forklaringer på knæsmerter, og måske du har fået en af følgende: 

 • Skade på indre eller ydre ledbånd
 • Knæledsbetændelse
 • Korsbåndsskade
 • Irriteret slimhindefold i knæet (Plica)
 • Meniskskade
 • Bruskskade
 • Slidgigt i knæet
 • Instabilitet
 • Mus i knæet
 • Springerknæ
 • Ledbåndsskader
 • Patellofemoralt smertesyndrom
 • Meniskskade
 • Nedsat styrke i hofte eller benmuskulatur
 • Løberknæ

Nogle af disse diagnoser er naturligvis akutte skadestilstande, hvor knæet i de fleste tilfælde heler normalt og kommer sig med tiden. I mange tilfælde både med, men også helt uden behandling. 

Vi skal nok væk fra diagnoserne

Andre af disse diagnoser gives ofte ved længerevarende smerter, hvor der ikke kan identificeres en skade. Alligevel peger diagnoserne på at årsagen skal findes i en specifik tilstand eller fejl i knæet. Nyere forsikrning har dog, heldigvis, vist at der er mange flere faktorer som bidrager til længereværende knæsmerter. Dermed skal forklaringen ikke findes i én specifik tilstand i knæet. Dette giver derfor nye muligheder for at behandle smerterne. Læs mere om knæsmerter her.

Mange med længerevarende, tilbagevendende eller kroniske knæsmerter søger en forklaring på hvorfor det gør ondt, så de kan få en løsning på deres smerteproblem. Derfor efterspørger de fleste at få en scanning, så problemet kan blive identificeret. Et af de store problemer med scanninger er, at de tilstande der ofte bliver fundet, også ses hos personer uden smerter.

Samtidig viser forskning at de forskellige tilstande, som kan identificeres på en scanning, ikke behøver at forandre sig, forat du kan blive smertefri. 

Det betyder i praksis, at dine kroniske knæsmerter ikke kun handler om hvad scanningsbilledet har vist.

Har du kroniske knæsmerter, er der mange forskellige faktorer, der kan bidrage til, at du har smerter og at de vedbliver. Kroniske knæsmerter forklares ved at knæets alarmsystem er blevet følsomt og overbeskyttende. På den måde skal der meget mindre stimulus eller aktivitet til, før du mærker smerter. 

Det hele menneske

Mange tror stadig at smerter udelukkende skal forklares gennem anatomi, men forskningen har bevist at mange flere faktorer kan bidrage til smerter. I moderne smertebehandling fokuserer vi på både kroppen, hjernen og nervesystemet, der tilsammen udgør kroppens alarmsystem. Det betyder ikke at smerter er noget, der kun foregår inde i dit hoved, blot at mange faktorer, inklusivt psyko-sociale kan bidrage til dine smerter.

Mange forskellige faktorer kan bidrage til at din krops alarmsystem bliver følsomt. Derfor vil en moderne smertebehandling først og fremmest tage udgangspunkt i dig og din historie med dine smerter. Herigennem kan mange af de faktorer der bidrager til dine kroniske knæsmerter identificeres. Her kan du se nogle eksempler på nogle af de mest almindelige og store bidragsydere til kroniske knæsmerter:

 • Nedsat eller manglende søvn
 • Stress
 • Bekymringer 
 • Manglende tillid til dit knæ
 • Øget fokus og scanning af knæet

Grunden til at disse faktorer spiller en afgørende rolle, er, at de alle gør din krops alarmsystem følsomt. Du har sikkert prøvet den første faktor og mærket på egen krop hvordan dårlig søvn eller stress har påvirket dig og din krop, så du blev følsom både kropsligt og mentalt.

Hos Smertevidenskab har vores behandlere specialiseret sig i kroniske smerter, og kan hjælpe dig med at nedsætte følsomheden af din krops alarmsystem. 

Vi er med dig hele vejen

Vi hjælper dig med at identificere de faktorer der bidrager til og fastholder dine smerter, og udarbejde en personlig behandlingsstrategi, der er rettet mod de identificerede faktorer. Under hele processen får du den støtte, tryghed og hjælp du har behov for. Behandlingen vil også klæde dig på til at håndtere dine smerter og bidrage aktivt til behandlingsprocessen. 

Formålet med vores samarbejde er, at skrue ned for følsomheden af din krops alarmsystem. Så du kan føle dig tryg i egen krop, leve dit liv uden begrænsninger af smerter og blive uafhængig af os som din behandler.  

Book din tid til en gratis smertescreening her på siden, og find ud af om behandling af knæsmerter hos smertevidenskab, er det rigtige valg for dig. 

behandling af Knæsmerter

Få en smertescreening

Få en gratis og uforpligtende vurdering af dine knæsmerter og find ud af om og hvordan vi kan hjælpe dig

Online | Telefonisk | Klinik på fyn

Denne gratis smertescreening er specielt for dig som:

Gratis podcast: Hør hvordan tidligere klienter med knæsmerter blev smertefrie

“Det at vide at smerterne kan skyldtes mange andre ting, end at knæet er i stykker, har gjort at jeg tænker anderledes positivt på at bruge mit knæ” 

– Heidi (episode 14)

“Jeg har ikke den samme uro i knæet mere, som jeg har døjet meget med, når jeg fx. skulle finde en stilling at ligge eller sidde i… Tilliden til knæet er der bare 100%”. 

– Liselotte (episode 20)

“Samarbejdet har hjulpet mig til at tro på at jeg godt kan, at jeg godt kan udfordre min krop uden at ødelægge noget. Jeg forstår kroppens forsvarsmekanismer, og ved at det kan være følsomt og overbeskyttende”.

– Lene (episode 36)

En gratis smertescreening af knæsmerter indeholder:

1. Din smertehistorie

Vi lytter til dig og dine udfordringer

2. Kortlægger barrierer

Vi identificerer nogle af de faktorer der bidrager til dine smerter.

3. Giver vores vurdering

Vi svarer på om og hvordan vi kan hjælpe dig gennem et behandlingsforløb

Du kan få evnen til disse ting igen ved behandling af knæsmerter!

Behandling af knæsmerter

Gå ned i hug

Med daglige knæsmerter kan mange dagligdagsaktiviteter virke næste umulige, særligt hvis du skal ned i knæ. Du kan helt sikkert finde på mange mærkelige bevægemønstre for at undgå den smertefulde stilling. Konsekvensen kan være, at din opmærksomhed ikke er fuldt på det der er vigtigt f.eks. dit arbejde.

Behandling af knæsmerter

Hoppe i trampolin med børnene

Har du mistet tilliden til dit knæ og er du bekymret for om det nu også kan holde til “lidt ekstra”? Det kan betyde at du fravælger eller begrænse sjove og udfordrende aktiviteter, som leg med børnene, skiferie eller bjergvandring. 

Behandling af knæsmerter

Håndtere akavede stillinger

Op og ned af trapper, ligge på knæ i haven, støvsuge under sofaen, spille tennis eller golf kræver alt sammen at du har stabiliteten og tiltroen til, at dit knæ kan tolere at blive udsat for andet end lige “pæne” bevægelser. 

Knæsmerter

Løbe en tur med behandling af knæsmerter

En løbetur i naturen med vind i håret kan synes uopnåelig, hvis hvert skridt er en pinsel.  Hvilken strategi skal du bruge for at genvinde evnen til at løbe?

1-2-3 så er du i gang med behandling af knæsmerter

Trin 1:

Klik her og find din tid

Trin 2:

Du modtager forberedelsesmateriale

Trin 3:

Du møder op og får din smertescreening