Smertevidenskab

Behandling af rygsmerter

Ny forståelse og ny behandling

Behandling af rygmerter – I denne korte video (3 min) lærer du om de barrierer, som holder dig i rygsmerter. Du lærer også hvordan en ny behandlingsmetode kan hjælpe dig, med at vende tilbage til et liv uden begrænsninger af smerter.

Afspil video
Behandling af rygsmerter

Brug vores tidligere klienters rejse til at blive smertefri!

5/5
Alle mennesker med længerevarende smerter burde høre disse podcast. Virkelig spændende og lærerigt. Jeg har selv hørt dem alle adskillig gange. Kan klart anbefales.
FruChristensen 23/07/2021

Vi tilbyder 30 min gratis konsultation som indeholder:

1. Din smertehistorie

Vi lytter til dig og dine udfordringer, så du føler dig forstået.

2. Kortlægger barrierer

Vi identificerer nogle af de faktorer der bidrager til dine smerter.

3. Giver vores vurdering

Vi svarer på om vi kan hjælpe dig gennem et behandlingsforløb

Det siger tidligere klienter om os

5/5
Jeg kom til Mikkel med rygmerter der har varet mere end fire år. Han lyttede og spurgte til min historie. Jeg fik prøvet hvordan tilliden til min ryg var/er, om jeg kunne udfordre den, og det kunne jeg, viste det sig. Gik derfra med en helt ny lethed i krop og sind.

Har fået et helt nyt indblik i hvordan jeg oplever smerte. Vil anbefale Mikkel Vind på det kraftigste, hvis man vil lære at forstå hvad smerter er.
Pernille Kann
4 år med rygsmerter og nedsat funktion
5/5
"Til alle jer der overvejer ! Jeg har prøvet og Mikkel kan bare noget som alle andre ikke kan.

Mit liv er blevet så meget bedre igen efter Mikkel. Så tak til dig Mikkel 🤗"
Dennis Tubæk
Smertefri efter 5 år med rygsmerter efter fald på stige
5/5
Kære Mikkel - Tak for du har hjulpet mig igennem mit smerter.
Jeg er holdt op med alt smertestillende medicin. Er i træning 2 gang om ugen og svømmer også.
Jeg pt. ingen smerter så alt er godt. 👍😀🇫🇷🇩🇰🍷
Phillipe
13 år med rygsmerter grundet slidgigt, stenose, skæv ryg og diskusprolaps

Denne gratis konsultation er specielt for dig som:

Du kan få evnen til disse ting igen ved behandling af rygsmerter!

Rygsmerter

Bøje dig forover

Når du har ondt i ryggen vil det at bøje sig ned for at løfte sin børn, binde sine sko, luge ukrudt være helt umuligt. Ofte er det kun muligt at opholde sig ganske kort tid i en bøjet stilling, og det at rette sig op igen, er virkelig en overvindelse. Konsekvensen vil ofte være at man bliver nød til at gå ned i knæ, hver gang man skal samle noget op fra gulvet. 

Rygsmerter

Løfte tunge ting

Alle med rygsmerter ved hvor svært ved kan være at genere kraft i rygmusklerne når det gør ondt, og derfor undgår man det ofte helst tunge løft, eller bider tænderne sammen. Det, ikke at kunne bruge sine kræfter, kan også skabe en følelse af skrøbelighed eller sårbarhed, fordi du forventer en regning med flere smerter senere på dagen eller dagen efter, som begrænser hverdagen yderligere.

Skuldersmerter

Være aktiv og social

Når smerter overtager hverdagen og fylder for meget, kan det være svært eller umuligt at være social. Ofte venter man bare på at kunne komme hjem og ligge ned, og du må ofte takke nej til familiesammenkomsten, en gåtur eller en fodboldkampen i haven eller din normale motion i fitnesscenteret eller sportsforeningen.

leg med barn

Lege med dine børn

Ikke at kunne lege med dine børn, fordi du har ondt i ryggen, er en af de ting, som er hårdest at give afkald på. At få sin bevæglighed og krop tilbage, giver dig energien og overskuddet til at kunne hygge dig med din familie og leve en aktiv livsstil. Få behandling af rygsmerter nu.

Viden, årsager og behandling af rygmserter
- før og nu

Rygsmerter kan betegnes som en folkesygdom eller en del af livet og omkring 80% af alle danskere vil på et tidspunkt få rygsmerter. Omkring 880.000 danskere lever med ondt i ryggen og rygsmerter. Eftersom at rygsmerter er noget mange får løbende gennem livet, er det en tilstand vi alle må lære at forholde os til og komme os over. 

Rygsmerter er ofte også noget alle kender til, enten fordi de selv har haft dem eller fordi de kender nogen, som har rygsmerter. Kendskab til rygsmerter og de mange forskellige teorier og forklaringsmodeller er formentlig årsagen til, at der eksisterer så mange forskellige diagnoser og forklaringer på rygsmerter. Du kan læse nogle af de mest kendte eksempler nedenfor: 

 • Lændesmerter
 • Lænderygsmerter
 • Lumbago
 • Smerter i lænden
 • Myoser/muskelspændinger i ryggen
 • Triggerpunkter i ryggen
 • Diskusprolaps
 • Facetledssyndrom
 • Hold i ryggen
 • Hekseskud
 • Kroniske rygsmerter
 • Slidgigt i ryggen
 • Flatback 
 • Scoliose
 • Scheuermann

Når du har ondt i ryggen, uanset om det er akut, tilbagevendende eller kronisk, vil du naturligvis gerne bare have at vide, hvad der er galt, eller hvad de skal gøre for at komme smerterne til livs. 

Selvom dette ønske eller tankegang både er logisk og intuitivt giver mening, er det faktisk sjældent muligt, at få et klart svar på, hvorfor du har ondt i ryggen. I de fleste tilfælde ved vi det simpelthen ikke. 

Selvom rygsmerter som regel mærkes i et afgrænset område af ryggen, viser forskningen at man kun i enkelte tilfælde med sikkerhed kan give en specifik forklaring på, hvorfor at du har ondt i ryggen. 

Så selvom du formentligt har fået en af de ovenstående forklaringer, er der meget der tyder på at der er mange forskellige faktorer der bidrager til rygsmerter, og mange som vi ikke behøver fokusere på, som du kan læse mere om nedenfor. 

Rygsmerter deles op i to kategorier. Rygsmerter kaldes specifikke, når det er muligt at identificere én primær fysisk årsag på en scanning, røntgen eller blodprøve.

Modsat, kaldes de uspecifikke, når det ikke er muligt at identificere en sådan primær åbenlys årsag.

Der er i princippet ingen forskel på hvordan rygsmerterne mærkes for personen, men der er væsentlig forskel på hvordan man behandler de to typer af smerter.

Modsat hvad mange tror, er scanninger ofte bedre til at hjælpe med at udelukke alvorlige eller farlige årsager til rygsmerter, end de kan forklare hvorfor, du har ondt.

Alt efter hvilken forskning man ser på, ligger procentsatsen for uspecifikke rygsmerter på mellem 85-99%. I ét studie var fordelingen 90% uspecifikke rygsmerter og 10% specifikke, som kunne underinddeles på 4% frakturer, 3% med spinal stenose, 2% med organsygdom, 0.7% var tumor eller metastaserelateret og 0,01% med infektion. Det er derfor heldigvis sjældent, at årsagen til at du har ondt, er noget farligt. Læs om akutte rygsmerter her.

De sidste små 400 år har man været overbevist om, at problemet skal findes, der hvor smerten er. Med den teknologiske udvikling har vi løbende fået evnen til at kigge ind i kroppen og se hvordan den ser ud. Man har scannet personer med smerter og fundet forandringer i rygsøjlen. Naturligt og logisk har an konkluderet at forandringen var årsagen til smerterne. 

Denne teori har siden midten af det 20’ende århundrede været den mest dominante. Langt de fleste behandlingstilgange bygger på at årsagen til rygsmerter skal findes der hvor smerterne mærkes. 

Problemet, som vi allerede har nævnt, er at det logikken er forkert. Årsagen til dette findes i, at de forandringer, som man tidligere troede var årsagen til rygsmerter, også findes hos personer uden smerter. Ydermere ses det at forandringerne ikke behøver at ændre sig, for at du kan blive smertefri. 

Heldigvis har forskning gennem de sidste 20 år revolutioneret vores forståelse af smerter og hvordan man behandler dem. 

Har du rygsmerter, uanset om du lige har fået dem, eller de er tilbagevendende eller kroniske, er der to ting som er vigtige at forholde dig til.

 1. Hvad er årsagen eller mekanismerne bag mine rygsmerter?
 2. Hvordan håndterer og behandler jeg bedst mine rygsmerter?

Forsimplet kan man sige at årsagen til dine rygsmerter enten er på grund af skade/sygdom eller, at din krops alarmsystem er blevet følsomt og overbeskyttende. Hvis skade eller sygdom er årsagen til dine smerter, er der en ret klar behandlingsstrategi, som bygger på at skaden skal heles eller sygdommen kureres. Hvis dine smerter derimod skyldes at din krops alarmsystem er blevet følsomt, er du nødt til at finde ud af hvorfor. 

På jagt efter bidragsydere

Her hjælper den nyeste viden om smerter os til at forstå de mange faktorer, som kan bidrage til et følsomt alarmsystem.

Fx ved vi at manglende eller ingen søvn, stress og bekymringer kan bidrage til at dit alarmsystem bliver følsomt, og det kan resultere i smerter af kortere eller længere varighed.

Uanset om det er skade/sygdom eller følsomt alarmsystem der ligger bag dine rygsmerter er du bedst rustet til at håndtere dine rygsmerter både nu og i fremtiden hvis du får en god forståelse af rygsmerter og de mange forskellige årsager som kan ligge bag. 

Jo bedre du forstår dine rygsmerter, desto bedre beslutninger kan du også træffe om håndtering og behandling. Derudover vil du også opnå større tryghed og færre bekymringer når du har smerter, fordi du har en bedre forståelse af hvorfor du har dem. Du ved også mere om hvad du skal gøre, for at komme dem hurtigst muligt til livs.

Vi kan hjælpe dig uanset om dine rygsmerter er akut, tilbagevendende eller kroniske.

Vi har specialiseret os i forståelse og behandling af smerter og hjælper dig med at identificere hvilken årsag eller årsager, der ligger bag dine smerter. Derefter kan vi sammen med dig udarbejde en behandlingsstrategi, der er rettet specifikt mod årsagen til dine smerter. 

På den måde får du en effektiv behandling af rygsmerter med målbare resultater, der gør det muligt for dig at komme i kontrol over dine smerter, så du kan leve dit liv uden begrænsninger af smerter. 

IMG_5146

Sådan kommer du i gang

Trin 1:

Skriv dig op gennem formularen

Trin 2:

Vi kontakter dig telefonisk

Trin 3:

Vi mødes - online, telefonisk eller i klinikken

FÅ DIN 30 MIN GRATIS KONSULTATION

UDFYLD FORMULAREN, SÅ RINGER VI TIL DIG OG AFTALER DIN KONSULTATION

Konsultationen holdes enten telefonisk, online eller i klinikken

FÅ DIN 30 MIN GRATIS KONSULTATION

UDFYLD FORMULAREN, SÅ RINGER VI TIL DIG