Smertevidenskab

Specialiseret behandling og genoptræning af rygsmerter

Til dig med rygsmerter, der påvirker dig fysisk og psykisk, og nedsætter din livskvalitet

Nyeste viden om behandling og genoptræning af rygsmerter giver mere effektiv behandling – Bliv klogere her!

Viden, årsager, behandling og genoptræning af rygsmerter - før og nu

Rygsmerter kan betegnes som en folkesygdom eller en del af livet. Omkring 80% af alle danskere vil på et tidspunkt få rygsmerter. Omkring 880.000 danskere lever med ondt i ryggen og rygsmerter. Eftersom at rygsmerter er noget mange får løbende gennem livet, er det en tilstand vi alle må lære at forholde os til og komme os over. 

De mange navne for af behandling af kroniske rygsmerter

De fleste kender til rygsmerter, enten fordi de selv har haft dem eller fordi de kender nogen, som har rygsmerter. Der findes mange forskellige teorier og forklaringsmodeller på rygsmerter. Du kan læse nogle af de mest kendte eksempler nedenfor: 

 • Lændesmerter
 • Lænderygsmerter
 • Lumbago
 • Smerter i lænden
 • Myoser/muskelspændinger i ryggen
 • Triggerpunkter i ryggen
 • Diskusprolaps
 • Facetledssyndrom
 • Hold i ryggen
 • Hekseskud
 • Kroniske rygsmerter
 • Slidgigt i ryggen
 • Flatback 
 • Scoliose
 • Scheuermann

Når du har ondt i ryggen, uanset om det er akut, tilbagevendende eller kronisk, vil du naturligvis gerne bare have at vide, hvad der er galt eller hvilken behandling og genoptræning af rygsmerter du skal have for at komme smerterne til livs. 

Det er et logisk og intuitivt ønske, men det er faktisk sjældent muligt, at få et klart svar på, hvorfor du har ondt i ryggen. I de fleste tilfælde ved vi det simpelthen ikke. Men det betyder ikke at behandling og genoptræning af rygsmerter ikke kan hjælpe dig.

Forskning viser, at det sjældent er muligt at give en specifik forklaring på rygsmerterne. Det gælder også selvom de mærkes i et afgrænset område i ryggen.

Smerter er komplekse

Så, selvom du formentligt har fået en af de ovenstående forklaringer, er der ny viden der tyder på, at der i stedet kan være mange forskellige faktorer, der bidrager til rygsmerter. Der er også faktorer som vi ikke behøver fokusere på, som du kan læse mere om nedenfor. 

Se også: Behandling af knæsmerter og Behandling af skuldersmerter.

Rygsmerter deles op i to kategorier. Rygsmerter kaldes specifikke, når det er muligt at identificere én primær fysisk årsag på en scanning, røntgen eller blodprøve.

Modsat, kaldes de uspecifikke, når det ikke er muligt at identificere en sådan primær åbenlys årsag.

Der er ingen forskel på hvordan rygsmerterne mærkes for personen, men der er væsentlig forskel på hvordan man behandler de to typer af smerter.

Scanninger er ofte bedst til at hjælpe med at udelukke alvorlige eller farlige årsager til rygsmerter. De er derimod ikke gode til at forklare hvorfor, du har ondt.

Alt efter hvilken forskning man ser på, ligger procentsatsen for uspecifikke rygsmerter på mellem 85-99%. I ét studie var fordelingen 90% uspecifikke rygsmerter og 10% specifikke, som kunne underinddeles på 4% frakturer, 3% med spinal stenose, 2% med organsygdom, 0.7% var tumor eller metastaserelateret og 0,01% med infektion. Det er derfor heldigvis sjældent, at årsagen til at du har ondt, er noget farligt. Læs om akutte rygsmerter her.

De sidste små 400 år har man været overbevist om, at problemet skal findes, der hvor smerten er. Med den teknologiske udvikling har vi løbende fået evnen til at kigge ind i kroppen og se hvordan den ser ud. Man har scannet personer med smerter og fundet forandringer i rygsøjlen. Naturligt og logisk har man konkluderet at forandringen var årsagen til smerterne. 

Denne teori har siden midten af det 20’ende århundrede været den mest dominante. Langt de fleste behandlingstilgange bygger på at årsagen til rygsmerter skal findes der hvor smerterne mærkes. 

Problemet,

…som vi allerede har nævnt, er at det logikken er forkert. Årsagen til dette findes i, at de forandringer, som man tidligere troede var årsagen til rygsmerter, også findes hos personer uden smerter. Ydermere ses det at forandringerne ikke behøver at ændre sig, for at du kan blive smertefri. 

Heldigvis har forskning gennem de sidste 20 år revolutioneret vores forståelse af smerter og hvordan man behandler dem. 

Har du rygsmerter, uanset om du lige har fået dem, eller de er tilbagevendende eller kroniske, er der to ting som er vigtige at forholde dig til.

 1. Hvad er årsagen eller mekanismerne bag mine rygsmerter?
 2. Hvordan får jeg bedst behandling og genoptræning af rygsmerter?

Forsimplet kan man sige at årsagen til dine rygsmerter enten er 1) på grund af skade/sygdom eller 2) at din krops alarmsystem er blevet følsomt og overbeskyttende. 

Hvis skade eller sygdom er årsagen til dine smerter, er der en ret klar behandlingsstrategi, som bygger på at skaden skal heles eller sygdommen kureres. 

Hvis dine smerter derimod skyldes at din krops alarmsystem er blevet følsomt, er du nødt til at finde ud af hvorfor. 

På jagt efter bidragsydere

Her hjælper den nyeste viden om smerter os til at forstå de mange faktorer, som kan bidrage til et følsomt alarmsystem.

Fx ved vi at manglende eller ingen søvn, stress og bekymringer kan bidrage til at dit alarmsystem bliver følsomt. Det kan resultere i og bidrage til smerter af kortere eller længere varighed.

Uanset om det er skade/sygdom eller følsomt alarmsystem, der ligger bag dine rygsmerter er du bedst rustet til at håndtere dine rygsmerter både nu og i fremtiden, hvis du får en god forståelse af rygsmerter og de mange forskellige årsager som kan ligge bag.

Forståelse er nøglen

Jo bedre du forstår dine rygsmerter, desto bedre beslutninger kan du også træffe om håndtering og behandling af kroniske rygsmerter. Du vil også opnå større tryghed og færre bekymringer , fordi du har en bedre forståelse af hvorfor du har smerter. Du ved også mere om hvad du skal gøre, for at komme dem hurtigst muligt til livs.

Vi kan hjælpe dig uanset om dine rygsmerter er akut, tilbagevendende eller kroniske.

Vi er specialiserede i forståelse, behandling og genoptræning af rygsmerter. Vi hjælper dig med at identificere hvilken årsag eller årsager, der ligger bag dine smerter. Derefter kan vi sammen med dig udarbejde en behandlingsstrategi, der er rettet specifikt mod årsagen til dine smerter. 

På den måde får du en effektiv behandling og genoptræning af rygsmerter med målbare resultater. Det er muligt at komme i kontrol over dine smerter, så du kan leve dit liv uden begrænsninger af smerter. 

Behandling af kroniske rygsmerter
Eksempel på behandling og genoptræning af rygsmerter

Lær om behandling af rygsmerter i "Smerteuniverset"

Afspil video
Afspil video

Det siger tidligere klienter om os

5/5
Jeg kom til Mikkel med rygmerter der har varet mere end fire år. Han lyttede og spurgte til min historie. Jeg fik prøvet hvordan tilliden til min ryg var/er, om jeg kunne udfordre den, og det kunne jeg, viste det sig. Gik derfra med en helt ny lethed i krop og sind.
Pernille Kann
4 år med rygsmerter og nedsat funktion
5/5
"Til alle jer der overvejer ! Jeg har prøvet og Mikkel kan bare noget som alle andre ikke kan.

Mit liv er blevet så meget bedre igen efter Mikkel. Så tak til dig Mikkel 🤗"
Dennis Tubæk
Smertefri efter 5 år med rygsmerter efter fald på stige
5/5
Kære Mikkel - Tak for du har hjulpet mig igennem mit smerter.
Jeg er holdt op med alt smertestillende medicin. Er i træning 2 gang om ugen og svømmer også.
Jeg pt. ingen smerter så alt er godt. 👍😀🇫🇷🇩🇰🍷
Phillipe
13 år med rygsmerter grundet slidgigt, stenose, skæv ryg og diskusprolaps

Få en smertescreening

Få en gratis og uforpligtende vurdering af dine rygsmerter og find ud af om og hvordan vi kan hjælpe dig

Online | Telefonisk | Klinik på fyn

Ny forståelse og ny behandling af kroniske rygsmerter

Ny forståelse for kroniske rygsmerter giver også nye muligheder for behandling og genoptræning af rygsmerter – I denne korte video (3 min) lærer du om de mange faktorer, som bidrager til rygsmerter. Du lærer også hvordan en ny behandlingsmetode kan hjælpe dig, med at vende tilbage til et liv uden begrænsninger af smerter.

Afspil video
Behandling af rygsmerter

Podcast: Brug vores tidligere klienters rejse til at blive smertefri!

5/5
Alle mennesker med længerevarende smerter burde høre disse podcast. Virkelig spændende og lærerigt. Jeg har selv hørt dem alle adskillig gange. Kan klart anbefales.
FruChristensen 23/07/2021

Moderne behandling og genoptræning af rygsmerter kan hjælpe dig med at få evnen til disse ting igen

behandling af Rygsmerter

Bøje dig forover

Når du har ondt i ryggen vil det at bøje sig ned for at løfte sin børn, binde sine sko, luge ukrudt være helt umuligt. Ofte er det kun muligt at opholde sig ganske kort tid i en bøjet stilling, og det at rette sig op igen, er virkelig en overvindelse. Konsekvensen vil ofte være at man bliver nød til at gå ned i knæ, hver gang man skal samle noget op fra gulvet. 

Behandling af kroniske Rygsmerter

Løfte tunge ting

Alle med rygsmerter ved hvor svært ved kan være at genere kraft i rygmusklerne når det gør ondt, og derfor undgår man det ofte helst tunge løft, eller bider tænderne sammen. Det, ikke at kunne bruge sine kræfter, kan også skabe en følelse af skrøbelighed eller sårbarhed, fordi du forventer en regning med flere smerter senere på dagen eller dagen efter, som begrænser hverdagen yderligere.

Skuldersmerter Behandling af rygsmerter

Være aktiv og social

Når smerter overtager hverdagen og fylder for meget, kan det være svært eller umuligt at være social. Ofte venter man bare på at kunne komme hjem og ligge ned, og du må ofte takke nej til familiesammenkomsten, en gåtur eller en fodboldkampen i haven eller din normale motion i fitnesscenteret eller sportsforeningen.

Behandling af rygsmerter

Lege med dine børn

Ikke at kunne lege med dine børn, fordi du har ondt i ryggen, er en af de ting, som er hårdest at give afkald på. At få sin bevæglighed og krop tilbage, giver dig energien og overskuddet til at kunne hygge dig med din familie og leve en aktiv livsstil. Få behandling af rygsmerter nu.

Du kan booke en gratis vurdering af dine rygsmerter lige her

Ofte stillede spørgsmål:

Hvem kan vi hjælpe?

Alle kroniske smerter er komplekse og har flere forskellige faktorer der påvirker smerternes omfang og intensitet. Uanset om du har fået at vide at der er en specifik tilstand eller sygdom som er årsagen til dine smerter eller om du har fået at vide at du bare skal lære at leve med dine smerter vil vi kunne hjælpe dig netop fordi der altid er flere faktorer i spil ved kroniske smerter. 

Hvad kan vi hjælpe med?

Vi hjælper dig med at identificere de forskellige faktorer og adfærd der bidrager til dine smerter og som vi sammen kan ændre på. Du får  undervisning omkring smerter i letforståelig sprog og den viden du opnår sættes i perspektiv til netop dine smerter så du endelig kan få klarhed over hvorfor der både kan være gode og dårlige dage og smerter kan komme ud af det blå.

Hvordan kan vi hjælpe?

Selvom mange bliver smertefri og får, så at sige, livet tilbage er vores behandling ikke et quick fix eller mirakelkur. Vi støtter dig i processen mod at genvinde kontrollen over dine smerter og friheden til at leve dit liv som du ønsker. Det er dig der får redskaberne og den nødvendige viden for at du selv i stor grad opnår evnen til at kunne navigere dig i mål og væk fra en svær hverdag hvor kroniske smerter enten forsøger eller allerede har overtaget kontrollen over dit liv. Der vil være op og nedture men din behandler vil være der for dig hele vejen og give dig den håndsrækning du har brug for når livet med smerterne er værst. 

Her er en liste over nogle af de mest almindelige diagnoser og forklaringer som vores klienter har fået på deres kroniske smerter:

 • Svag kropsdel
 • Forkert holdning eller dårlig holdning
 • Diskusdegeneration 
 • Diskusprolaps
 • Diskusprotusion
 • Indeklemning eller impingement i skulderen
 • Indeklemning eller impingement i hoften (FAI)
 • Slidgigt i knæ
 • Slidgigt i hofte
 • Slidgigt i hvilken som helst kropsdel
 • Iskiassmerter 
 • Modic forandringer 
 • Spinalstenose
 • Tennis/Golfalbue
 • Menisklæsion / bruskskade
 • Korsbåndsskader
 • Neuropati
 • Skævt bækken
 • Benlængdeforskel
 • Rotator cuff-læsion

…og selvfølgelig mange flere.

Forældede diagnoser

Nogle af disse forklaringer og diagnoser er forældede hvilket betyder at selvom de stadig bruges forklarer de faktisk ikke noget om hvorfor du har ondt og andre er en specifik grund til at du har ondt og ikke en faktor vi kan ændre på. Derfor vil der i smertebehandlingen fokuseres på de andre faktorer der identificeres og som kan ændres på så du på den måde både kan håndtere dine smerter bedre og få færre smerter.

Alle mennesker er forskellige, med forskellige liv og forskellige faktorer der bidrager til deres kroniske smerter. Det er derfor ikke så let at sige hvilket forløb der er det rigtige for dig. I stedet vil vi beskrive hvad du kan forvente at få ud af de forskellige forløb vi tilbyder på henholdsvis 5, 10 eller 20 timers smertebehandling. 

5 timer

I vores 5 timers forløb får du fundamentet for succes med din smertebehandling. Her vil din behandler først lytte grundigt til dig og din historie med smerter og identificere de faktorer der bidrager til dine smerter og som der kan ændres på. Efterfølgende får du undervisning og viden om kroniske smerter og rehabilitering som har til formål at øge dine evner til selv at træffe behandlingsbeslutninger og gøre dig uafhængig af din behandler fra Smertevidenskab. De fleste med smerter er begrænset i deres evne til at bevæge sig smertefri og derfor er der i smertebehandlingen et fokus på hvordan du kan genskabe smertefribevægelse. Første tager for de fleste et sted mellem 2 og 4 timer men kan tage længere tid. Det aftales med din behandler. Efter første session vil der være mulighed for enkelte opfølgninger enten telefonisk, pr e-mail, online eller i klinikken. 

10 timer

Vores 10 timers forløb er den sikre pakke for de fleste at vælge fordi du her har mulighed for flere opfølgninger og tæt samarbejde gennem det meste eller hele processen. Der er mulighed for komme ordentlig omkring alle de spørgsmål som du kan have efter mange år med kroniske smerter og mange forskellige forklaringer på dine smerter. Er dit sind blevet tilbøjeligt til at tænke det værste eller gå i bekymringsmode har du ved denne pakke god mulighed for sparring og hjælp når processen er sværest. 

20 timer

Vores 20 timers forløb er for dig der har brug for den trygge løsning eller dig som har mistet væsentlig muskelmasse, styrke og svært ved at bevæge dig. Denne investering giver dig fantastiske rammer for at opnå succes fordi der er god til dig, dine spørgsmål og til at finpudse din behandlingsstrategi samt træne med henblik på at genvinde smertefribevægelse og tillid til din krop.

Uanset hvilken pakke du vælger at investere i er det selvfølgelig altid muligt at tilkøbe enkelttimer ved behov. Det er dog vigtigt for os at understrege at vi ikke tilbyder behandling der strækker sig udover flere år fordi vi ikke mener at den effekt du opnår gennem et samarbejde med os kan retfærdiggøres. Behandling skal have effekt med det samme og vi skal være enige om at du er bedre stillet ved at indgå i et samarbejde med os. 

Behandlingseffekter som du kan forvente at opnå indenfor de første par uger af vores samarbejde er: 
 • Færre smerter
 • Smertefri
 • Færre bekymringer omkring dine smerter
 • Fokus på de ting der giver dit liv mening og værdi
 • Mere glæde, smil og grin
 • Mindre stress
 • Bedre funktionsevne
 • Bedre humør
 • Bedre søvn
 • Ømme muskler
 • Øget arbejdsevne

Hos Smertevidenskab er du ikke bare en i rækken. Vi tager dig og dine smerter alvorligt og det er lige så vigtigt for os som det er for dig at du opnår succes. Man kan sige at din succes er vores succes. Vi er med dig på rejsen ud af dine smerter selvom det selvfølgelig er dig der bærer den tungeste byrde. Vi står på mål for de ting vi siger og de ting vi gør, og skulle du føle at vi ikke lever op til dine forventninger, så har du 2 timers tilfredshedsgaranti. Det betyder at uanset årsag, så kan du indenfor de første to timer af dit forløb, vælge at afslutte forløbet og få alle dine penge igen!

Men det er ikke de eneste fordele ved at indgå i et samarbejde med Smertevidenskab og investere i et forløb.

Dette får for din investering:

 • Vi har sat os ind i den nyeste forskning så du får den bedst mulige behandling
 • Dit behandlingsforløb er skræddersyet til dig og dine behov
 • Du er medbestemmende og deltager aktivt
 • Du får en grundig forståelse af smerters kompleksitet
 • Du erhverver dig indsigt og redskaber der gør dig uafhængig
 • Vi justerer løbende din behandlingsstrategi så du får de hurtigste og bedste resultater
 • Du kan få kontakt med os når du har behov for det
 • Vi hjælper dig hele vejen i mål

Vi går ind for fuld gennemsigtighed og opfordrer alle til at skrive en anmeldelse af deres oplevelse hus os, så du kan se om vi leverer den service og behandling du ønsker dig.

Ja, det er muligt!

 

Alle mennesker er biologi

…og biologi er altid i forandring. Fordi det er et faktum, at du altid er i forandring og fordi forskning viser at de mange af de faktorer, som spiller en afgørende rolle for kroniske smerter kan ændres, tillader vi os at sige, at det som minimum teoretisk altid er muligt at blive smertefri. Virkeligheden, som vi dog også er nødt til at omfavne, er at for nogle mennesker betyder kroniske smerter faktisk at de må leve med dem resten af deres liv. Det kan være at der i deres liv er en specifik sygdom som gør at de kroniske smerter er meget vanskelige at gøre noget ved med vores nuværende behandlingsmuligheder.

Eller måske du lever et liv hvor der er sociale vilkår som bidrager med megen og svær foranderlig mængde stress, som kan være en kilde eller bidragsyder til kroniske smerter. Men selv hvis det skulle være dig, er der stadig muligheder for at du kan få det bedre, mindske dine smerter og få et bedre funktionsniveau. 

Så selvom vi altid er optimistiske og inderligt tror på at du kan blive smertefri kan vi desværre ikke tilbyde dig magiske løfter eller garanti for guld og grønne skove.

Vi lover at være ærlige overfor dig

Til gengæld kan vi love dig at hvis vi ikke mener at vi har de nødvendige evner til at hjælpe dig til et bedre sted, så vil vi fortælle dig det og ikke tilbyde dig behandling.

Det betyder ikke at der ikke er hjælp at hente nogen steder, blot at vi er ærlige om vores begrænsninger. 

Har du fået at vide

…at dine behandlingsmuligheder er udtømte og du “bare” skal lære at leve med eller håndtere dine smerter er det ikke nødvendigvis rigtigt. 

Siden 2013 har Smertevidenskab arbejdet med hundredvis af klienter, der har fået netop den besked, at de bare skulle lære at leve med deres smerter, at der ikke var mere at gøre og til trods for det hjulpet dem til smertefrihed eller væsentlig smertereduktion. Mange har kunne undgå operation, mange har fortrudt at de blev opereret og stort set alle er kommet af med deres smertestillende medicin eller opnået væsentlig reduktion af forbrug. De fleste er kommet tilbage til aktiviteter de aldrig troede de kunne komme til at dyrke igen og andre har genvundet tabte funktioner såsom at kunne bøje sig forover, løfte deres børn, løbe en tur eller gå på trapper. 

Heldigvis har vi haft mulighed for at interviewe nogle af disse klienter til vores podcast “Smerteuniverset” så du selv kan høre om deres vej ud af smerter og hvad det var der fik dem i mål. Du kan finde vores podcast, Smerteuniverset, her Link