Smertevidenskab

Behandling af
slidgigt

Få en smertefri og aktiv hverdag, selvom du har slidgigt i fx. ryg, skulder eller eller knæ

Bliv klogere her!

Viden om smerter og behandling af slidgigt - før og nu

Hvad er slidgigt?

Kært barn har mange navn og slidgigt kendes også som osteoartrose eller artrose. Tilstanden slidgigt dækker over tab af brusk i et led og knogledannelse ved ledkanten. Alt efter hvor stort et tab du har af brusken, deles slidgigt op i grader fra 1, med meget lidt tab, til 4, hvor brusken stort set er væk. Slidgigt beskrives som en degenerativ tilstand, men kan også beskrives som en aldersbetinget tilstand, fordi alle med tiden i princippet får tilstanden, i et eller flere led. I dag er der cirka 300.000 danskere med diagnosen slidgigt (1, 2, 3). Vi har specialiseret os i behandling af slidgigt og kroniske smerter.

Behandling af slidgigt

Selvom du har slidgigt er det faktisk muligt at blive smertefri, og vi har hjulpet mange med tilstanden tilbage til en hverdag uden begrænsninger af smerter. Dette er for mange et overraskende budskab, fordi de fleste har fået at vide, at de skal lære at leve med deres kroniske smerter og at smertehåndtering eller træning, er det eneste de kan gøre. 

 

Man har videnskabeligt undersøgt sammenhængen mellem slidgigt og smerter eller funktion. Til alles store overraskelse, er der ikke sammenhæng mellem om du har slidgigt, graden af slidgigt og dine smerter eller funktionsniveau. 

Man har også scannet eller røntgenfotograferet personer uden smerter eller nedsat funktion og fundet, af de også har slidgigt i varierende grad men lever et liv uden begrænsninger af smerter eller i funktion. 

Træning

Selvom træning har en behandlingseffekt på dine smerter og funktion har slidgigten ikke ændret sig, og du får heller ikke mere eller mindre slidgigt af træning.

Alt dette betyder altså, at selvom du har slidgigt, så er det både muligt at blive smertefri. Tilstanden i sig selv er ikke noget der er farligt, eller noget som du behøver gøre dig for mange bekymringer om. Du behøver nemlig ikke at ændre på at du har slidgigt for at du kan blive smertefri. 

Har du slidgigt og kroniske smerter tager moderne smertebehandling dig i en helt ny retning. Det sidste århundrede har behandling af kroniske smerter udelukkende fokuseret på den smertefulde kropsdel og de tilstande man har kunne finde, der hvor det gjorde ondt. Derfor kan man sige, at vi som sundhedsprofessionelle har haft tunnelsyn, når det kommer til behandling af kroniske smerter. Heri ligger fejlen i behandlingen.

Kroniske smerter

Kroniske smerter er multifaktorielle og kan ikke forklares alene med en anatomisk forandring, såsom slidgigt. Det betyder for dig med kroniske smerter, at der er mange forskellige årsager eller faktorer til, at du har ondt. Slidgigt er kun en af de årsager. Slidgigt er derfor ikke som enkeltstående forklaring tilstrækkelig til at forklare, hvorfor du har ondt, eller hvor ondt du har. 

I stedet for udelukkende at fokusere på den smertefulde kropsdel, fokuserer moderne smertebehandlere i dag på hele personen og kroppens alarmsystem, som kan blive følsomt og overbeskyttende.

Første skridt i behandlingen af kroniske smerter med slidgigt er at identificere, om der er andre faktorer, som bidrager til smerterne. Hvad er det, der gør dit alarmsystem følsomt og overbeskyttende, så almindelige dagligdagsaktiviteter såsom at gå, rejse/sætte dig, trappegang eller foroverbøjning kan gøre ondt? 

Når vi som smertebehandler har identificeret årsagerne eller faktorerne som holder din krops alarmsystem følsomt, kan vi sammen efterfølgende skræddersy en behandlingsplan, med henblik på at nedsætte følsomheden. 

Når følsomheden af dit alarmsystem falder, øges din evne til at bruge din krop, samtidig med at smerterne aftager i styrke. Du starter dog ikke med at være i mål, da de biologiske og kognitive processer skal bruge tid til at forandre sig. Din smertebehandler vil uddanne dig i at forstå dine smerter bedre, så du selv kan være med til at styre processen og vi er med dig hele vejen. Det gør at du kan føle dig tryg under rejsen mod dine mål.

Book gratis konsultation

Book din gratis og afklarende konsultation med en smertebehandler fra Smertevidenskab nu og få klarhed om og hvordan vi kan hjælpe dig.

Vi glæder os til at arbejde sammen med dig. Følg med på vores Facebook-side for de nyeste nyheder inden for smertebehandling. 

slidgigt
5/5
Kære Mikkel - Tak for du har hjulpet mig igennem mit smerter.
Jeg er holdt op med alt smertestillende medicin. Er i træning 2 gang om ugen og svømmer også.
Jeg pt. ingen smerter så alt er godt. 👍😀🇫🇷🇩🇰🍷
Phillipe
13 år med rygsmerter grundet slidgigt, stenose, skæv ryg og diskusprolaps

Din behandling starter
med en gratis afklarende smertescreening

Find ud af om vi er dette rette match!

Online | Telefonisk | Klinik på fyn

Denne konsultation om behandling af slidgigt er specielt for dig som:

Du kan få evnen til disse ting igen - selvom du har slidgigt!

Passe dit arbejde

Har du slidgigt og smerter kan det føles svært eller uoverskueligt at komme igennem din arbejdsdag, hvor du skal koncentrere dig, være på, smilende og udadvendt. Derudover kan bekymringen om du kan bevare evnen til at opfylde de fysiske krav, også presse sig på.

behandling af Skuldersmerter - behandling af slidgigt

Få bevægelsesfrihed uden frygt

Med konstante smerter i fx. ryg, hofte eller knæ, vil du ofte føle dig drænet, fordi du konstant skal bruge energi på at undgå smertefulde bevægelser. Det kan fx. lede til, at du stopper med at de dagligdags- og fritidsaktiviteter du holder af.

Skuldersmerter Behandling af rygsmerter

Være social

Når smerter overtager hverdagen og fylder for meget, kan det være svært eller umuligt at være social. Ofte venter man bare på at kunne komme hjem og smække benene op, og du må ofte takke nej til familiesammenkomsten, en gåtur eller en fodboldkampen i haven

Knæsmerter

En aktiv livsstil uden begrænsning af slidgigt

At være fysisk aktiv, dyrke motion og trives i hverdagen kan virke næsten umuligt med slidgigtssmerter, hvis de begrænser hvert skridt du tager. Dette leder ofte til mere inaktivitet, humørpåvirkninger, negative tanker, og kan over tid medføre både en øgning af vægt, nedsat styrke og udholdenhed samt andre smerter i kroppen.

Du kan booke en gratis vurdering af dine smerter lige her